Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят преброители и контрольори

Снимка: Община Шумен

Националният статистически институт започва допълнително набиране на преброители и контрольори за Преброяване 2021 от 25 май до 10 юни 2021 година, съобщават от ТСБ “Североизток”, отдел “Статистически изследвания-Шумен”.

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година, като ще премине на два етапа:

  • Първи етап – чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7 септември 2021 г. до 17 септември 2021 година.
  • Втори етап – чрез посещение на преброител на домакинствата – от 18 септември 2021 г. до 3 октомври 2021 година.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Най-подходящи за преброители са комуникативни хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности, държавни служители, както и студенти.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почернено семейство търси справедливост

В срок до 1 месец се очаква решението на Апелативния съд във Варна по делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен. Нов състав на Варненския съд разглежда делото, след като Върховният касационен съд го върна заради обжалване на условната присъда.  “Продължаваме да настояваме за ефективна присъда на Кюркчиев“, заяви..

публикувано на 12.09.24 в 14:52

Чистим заедно Шумен

Община Шумен ще се включи активно в националната кампания „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 14 септември. Към доброволците тази събота ще се присъединят общинското ръководство и служители на администрацията. Заявки за участие в кампанията са подали граждани, фирми, учебни заведения и неправителствени..

публикувано на 12.09.24 в 13:55
Град Шумен

Продължаваме да се топим

С 1370 души е намаляло населението в Шуменска област през изминалата година, показват данните на Териториалното статистическо бюро.  През 2023 г. в десетте общини от областта показателят има отрицателни стойности.  Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Хитрино (минус 17.3‰), а най-малко – в..

публикувано на 12.09.24 в 13:26

Отново насилие над жена

Домашен насилник е арестуван в Смядово. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 21:30 часа снощи в дежурната част на РУ- Велики Преслав от 49-годишна жена. Към адреса в Смядово е насочен екип. На място жената разказала, че след скандал мъжът, с когото живее на семейни начала, хвърлил по нея мобилния си телефон и й причинил..

публикувано на 12.09.24 в 09:56
ПГИ - Шумен

Местят ученици на две места

Част от учениците на гимназията по икономика в Шумен ще учат в гимназията по селско стопанство. Това стана ясно на 11 септември. Заради продължаващия ремонт на сградата на Професионалната гимназия по икономика, учебните занятия през новата учебна година ще се провеждат в гимназията по облекло, хранене и химични технологии в Шумен. Последната..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Екокът в гимназията

Професионалната гимназия по селско стопанство в Нови пазар ще посрещне новата учебна година с новосъздаден екокът. Той е изграден в рамките на кампанията "Чиста околна среда – 2024 г.". Финансирането е осигурено от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Кампанията се провежда вече 20 години при широка..

публикувано на 12.09.24 в 09:34
Народно читалище

Рок пред читалището

Концерт на изявени шуменски рок групи организира НЧ „Добри Войников-1856“ на 14 септември от 19.00 часа. Събитието се провежда по традиция в края на лятото на импровизираната сцена в градинката пред старата сграда на читалището. Chaplin’s Dream, Out of tune и Zavera ще озвучат нощната тишина на съботната вечер с обещанието за „Гръм в лятна..

публикувано на 12.09.24 в 09:06