Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в съда

София Радославова - председател на Шуменския окръжен съд
Снимка: Радио Шумен

От тази година по решение на ООН, на 10 март се отбелязва Международният ден на жените съдии. Идеята за създаването на специален ден, в който честваме жените в съдебната сфера, е да се подчертае тяхната важност в укрепването на закона и участието им в публичните институции. Делът на жените съдии в България е значителен.

В частност дамите в шуменските съдилища са около 2/3 от всички в областта. А тази положителна статистика напомня, че макар някога жените да са били изключени от обществения живот, тяхното присъствие все повече се засилва и ролята им се изравнява с тази на мъжете.

Юриета Иванова разговаря със София Радославова, изпълняваща длъжността председател на Окръжния съд в Шумен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет на мотори в цирка

Цирковото изкуство се промени много през последните четири десетилетия. Свилен Кехайов, който ръководи една от големите трупи у нас, е живата история на това изкуство. „Целият свят се променя. Търсим. Намираме. Голямата атракция сега е нещо, което за първи път се случва в цирка“, разказа той. Каскадите с мотори са много популярни в..

публикувано на 12.09.24 в 15:54

Важни ли са вещите лица

Каква е ролята на вещите лица в съдебния процес? Често чувате в съдебни казуси, че съдът е назначил експертизи или съдът предстои да изслуша вещи лица.. Вещите лица са експерти в различни области и по компетентност се назначават от съда, ако се прецени, че това е нужно за изясняване на обективната истина. Техните заключения понякога са решаващи..

публикувано на 12.09.24 в 13:00

Да разчистим бюрата

Под това послание за пореден път във Велики Преслав ще премине кампанията за събиране на отпадъци от хартия и картон. Инициативата вече е традиционна и има подкрепата на учениците и техните родители.  Тя е част от програмата на община Велики Преслав за възпитаване на отношение и навици у гражданите към разделно събиране на отпадъците от домакинствата..

публикувано на 11.09.24 в 08:17
Рапица

Намаляват земеделските площи

Ниски добиви и ниски цени –това е най-лошият сценарий в земеделието. Това е поредната тежка година за зърнопроизводители от региона заради сушата. Драстично намаляха площите с рапица, а реколтата от царевицата е компрометирана. Това каза Мариела Йорданова от съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието. По думите й, много стопани вече се отказват от..

публикувано на 11.09.24 в 08:08

1100 първокурсници се заклеха

С полагане на клетва от първокурсниците днес официално бе открита новата академична година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".  Церемонията по традиция започна с издигане знамената на България, на Европейския съюз и на ШУ. Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и други официални..

публикувано на 09.09.24 в 14:50

Научи се да се смееш

Повечето хора смятат, че достигането до щастието е лесен път, като разходка в парка. Често обаче щастливите хора са имали несполучливи опити в живота, падали са, след това са се научили да се изправят и да продължат живота си, но с нов опит. Вместо да подхранват негативното, те избират да градят щастието. Затова, за да минем през този път, трябва да..

публикувано на 07.09.24 в 14:59

Съединението - стъпка към националния идеал

Съединението на България на всички нейни територии, на които живеят етнически българи е мечта и цел през цялата на епоха на Възраждането.  Този идеал, който се появява през третата четвърт на XIX в. включва не само създаването на българска държава, но и такава държава, която e модерна, национално обединена и унитарна, без автономни територии, заяви..

публикувано на 06.09.24 в 09:00