Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картички от шест континента

| обновено на 02.05.22 в 09:00

Полина Трифонова от Шумен се превърна в посланик на България по света чрез пощенски картички. Една позабравена практика от миналия век се превръща в страст за една съвременна жена, благодарение на учителката и по китайски език. Само за година тя получава около 300 картички от цял свят и изпраща десетки.

И всичко това би изглеждало просто като забавление, докато не получава имейл, в който учителката на 10-годишно канадче и съобщава, че благодарение на нейните картички, детето е пожелало да учи български език и мечтае да посети България.

Да намериш откъде да си купиш днес пощенска картичка, не е лесно. Асортиментът е ограничен, защото търсенето е малко - хората свикнаха да използват дигиталните възможности. Разчита се основно на сайтове, които продават онлайн пощенски картички. 

А кой е нетрадиционния посланик? Полина Трифонова ръководи издателство за специализирана литература, владее английски, немски, китайски език, знае и малко японски. За страстта към езиците, да пращаш картички и да провокираш интереса към България - чуйте цялата история в разговора на Христина Димитрова:

А за тези, на които вече събудихме любопитството и изпитаха носталгия по изпращането на картички, ето и адреса на сайта: https://www.postcrossing.com/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат държавните помощи сега

Проблемът с работната ръка в селско стопанство е един от най-наболелите в сектора. Всъщност той не е само в България, а е широко разпространени в цяла Европа.  За поредна година стопаните се оплакват, че трудно намират работници за неквалифициран труд. Проблеми създаде и сушата през последните години. За това земеделци настояват държавните помощи по..

публикувано на 28.08.24 в 08:42

Параклис на Богородица

Параклис „Успение на Света Богородица“ ще бъде осветен днес в местността „Марков кръст“ до село Джулюница, Русенско. Може и да не сте чували за това място и смелостта на Дели Марко, но след като научите историята му, сигурни сме, че ще стигнете до там. С много вяра и   желание за промяна местните хора са успели да издигнат параклис само за 4..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Селска гимназия за пример

Професионалната гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в силистренското село Средище ще бъде Център за високи постижения в направленията селско стопанство и автотранспорт. И досега училището е поддържало добра техническа база, а учениците му редовно се класират на челни места в национални състезания. Инвестицията в ново оборудване обаче ще превърне селското..

публикувано на 27.08.24 в 13:18

Грижа за възрастни хора

Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause финансира проекти на неправителствени организации за подпомагане на възрастни хора в малки населени места. Тази година са осигурени средства за реализацията на 13 идеи – най-много от началото на съществуването на фонда досега, тъй като са постъпили дарения от близо 100 000 лв. Всички те са разпределени за..

публикувано на 27.08.24 в 08:28

От Виноградовка до Зайчино ореше

Преди 30 години инженерът по хранителни технологии Мария Николова напуска и професията, и страната си. Тя е бесарабска българка, родена в село Виноградовка - Украйна. Разказва, че там са я наричали българка, тук – рускиня. Живее в новопазарското село Зайчино ореше, а работи в Нови пазар, където вече 20 години е партньор в Женското сдружение..

публикувано на 26.08.24 в 16:28

Иде ли целебната вода в Мараш?

Ендоскопска сонда с камери е спусната в тръбата в село Мараш и е установено запушване на около 350-ия метър. Това каза за Радио Шумен зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева. Нова фирма ще направи повторно обследване, както и отпушване на тръбата, каза още Даниела Русева: "Управителят на фирмата идва..

публикувано на 26.08.24 в 15:34
Мадарският конник

Мадарският конник без скеле

Скелето под уникалния скален релеф Мадарски конник, което беше издигнато преди близо 30 години, за да улеснява наблюдението на скалата, най-после ще бъде премахнато. То не се ползва от никоя институция, учени от БАН, които осъществяват мониторинг, го правят по друг начин, каза за Радио Шумен директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел..

публикувано на 26.08.24 в 15:02