Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спортен център в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Откриха тренировъчното игрище, новата спортна зала към стадиона и обновената зала „Плиска"

Трите обекта отвориха врати днес, а спортните клубове по волейбол, футбол и мажоретният състав проведоха първите си тренировки. Кметът Любомир Христов покани общински съветници и журналисти да разгледат новите съоръжения. Той припомни, че обновяването на спортния комплекс в района и търсенето на възможности за възстановяване на градския стадион „П. Волов“, който да върне спортната слава на Шумен, започна още през първия мандат на неговия екип.

Идеята на общинското ръководство е да се създаде още един градски център с многофункционално съоръжение подобно на „Арена Шумен“, където ще се провеждат тренировки по футбол и лека атлетика, ще бъдат изнасяни концерти и ще се организират футболни турнири на национално и международно ниво. По бул. "Симеон Велики" към стадиона ще бъде построен надлез, който ще го свързва с "Практикер" и останалата търговска част до хипермаркета. Така новото пространство допълнително ще оживи района по пътя към квартал „Тракия“.

За тренировъчното игрище и за залата над стадиона Общината получи 3 млн. лв. от държавата през 2020 г. С тяхното изграждане завърши първият етап от работата по проекта за стадиона. Той беше представен преди три години пред спортните клубове, бизнеса, медиите и граждани, като тогава беше обяснено, че финансирането ще бъде осигурено от държавния бюджет. „Необходими са още 14 млн. лева и се надявам, че ще получим финансиране независимо кой управлява страната“, каза Христов. Предвидено е новият стадион да е с капацитет от близо 13 000 места.

Игрището

Новото футболно игрище е с размери 45х75 м. То е проектирано с всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на тренировки по футбол. Застлано е с изкуствена тревна настилка за спортни терени. Монтирани са и специални оросители, които да позволят използването на изкуствената настилка и в най-горещите летни дни. Има дренажна и осветителна система. На югоизточната страна са разположени 2 трибуни с общо 205 места, от които 4 – за хората с увреждания. Изградени са 37 паркоместа.

Нова зала

Тренировъчната зала е с размери 20,60/41 м, като общата площ на сградата е 827 кв. м. Има 92 места за зрители, резервни играчи и треньори. Изградени са съблекални за спортистите със самостоятелни санитарни възли и бани, складови помещения, треньорски стаи, кабинети за лекар и физиотерапевт, конферентна зала, фоайе с бар, складови помещения и др.

Комплексът „Плиска“

За първи път от 40 години беше направен основен ремонт и на голямата зала в спортния комплекс „Плиска“, където спортуват близо 2000 деца. Най-напред се започна с общински средства. Смениха се живачните лампи за осветление, които по време на вечерните тренировки често се гасяха, за да се охлаждат крушките. След това бяха поправени покривите на залите в комплекса, помещенията бяха газифицирани. Общината защити проект пред Министерството на младежта и спорта за цялостно саниране на сградата. Подменени са подовата настилка, дограмата, ел. инсталацията и осветителните тела. Изградена е и нова вентилационна система. Общо над 1 100 000 лв. са вложени досега в ремонта, като половината от тях са собствени средства. Обновени са прилежащите пространства навън с нови тротоари и градинки. С подкрепата на Общината и участието на частен инвеститор са възстановени и двете открити многофункционални игрища за масов спорт в района. „Плиска“ е най-голямото, но и най-старото спортно съоръжение в града и за цялостното реновиране на комплекса са необходими още много пари, затова ще се търсят допълнителни средства, обясни кметът.

Платена публикация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново рухна къщата паметник на културата

За ново срутване на къщата на ул. "Цар Освободител" 125 в Шумен съобщават от полицията. С ъздава се организация за затваряне на движението по участъка. По-късно стана ясно, че улицата е затворена за движение.  Обозначена е със знаци. Радио Шумен припомня, че на 6 юни късно вечерта се срути покривът на опасната къща - паметник на културата...

публикувано на 08.07.24 в 19:39

Отиде си кметът на Ясенково

Кметът на село Ясенково, община Венец, Насуф Недрет Якуб е починал внезапно. За това съобщават от общинската администрация на Венец в официалната си страница във Фейсбук. "Загубата ни е толкова голяма, че не може да бъде описана с думи. Насуф за кратко време успя да спечели сърцата на малки и големи. Като вдъхновяващ колега, човек с голямо сърце,..

публикувано на 08.07.24 в 16:41

Новият областен прие властта

Новият областен управител на област Шумен Бейнур Ахмед и заместникът му Диян Димитров се представиха официално пред медиите днес.  Ахмед обяви, че е член на ДПС, въпреки, че в последните години не се е занимавал активно с политическа дейност.  „Благодаря на Министерския съвет за гласуваното доверие. Надявам се с бъдещите си действия да удовлетворя това,..

публикувано на 08.07.24 в 16:09

Министърът на иновациите в Шумен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще посети утре Шумен. Това съобщават от община Шумен. В 15:30 часа той ще разгледа Индустриалния парк. Очаква се да бъде придружен от Деляна Иванова, изпълнителен директор на надзорния съвет на Българската банка за развитие. За 16.30 часа е предвиден брифинг с представители на медиите в зала 203..

публикувано на 08.07.24 в 15:47

Признание за гл. инспектор Райнов

С почетен знак на МВР за постигнати резултати и доказан професионализъм е награден началникът на РУ - Нови пазар главен инспектор Веселин Райнов. Отличието беше връчено пред състава на полицейското управление и на участъка на полицията в Каспичан от директора на Областната дирекция на МВР - Шумен ст. комисар Георги Гендов. "Това е оценка за нашия..

публикувано на 08.07.24 в 14:45
Шуменски университет

Свободни места в 37 специалности

В 37 специалности на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места, стана ясно след излизането на първото класиране. Всички приети студенти по първо желание, могат да се запишат окончателно от днес - 8 юли, до 13 юли включително.  В същия срок класираните по второ, трето и следващо желание трябва да подадат заяв­ление и да..

публикувано на 08.07.24 в 13:47

Младежи преоткриват Европа

Информационно събитие, което ще представи различни възможности за пътуване, обучение и личностно развитие чрез програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", организира фондация "Подобри" в Шумен, съобщава БТА.  То ще се проведе днес в Общински младежки дом Шумен, който е партньор и домакин на инициативата, каза Петър Бодуров -..

публикувано на 08.07.24 в 12:31