Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебна стая лекува травми

Юлия Головко
Снимка: Ася Пенчева

"Вълшебна стая" за терапия на деца и възрастни, претърпели психологически травми, отвори врати в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе.

Русенското сдружение "Еквилибриум" започна работа по методика, създадена за хора, претърпели тежки психологически травми, от доцента по психология на Ровенския държавен хуманитарен университет Виктория Назаревич. Ръководител на проекта, основен практически психолог, арт-терапевт, специалист по неврографика и превенция на сексуалното насилие над децата е Юлия Головко. Тя е украинка и от пет години живее и работи в България.

"Децата са най-ценното. Ако ги изпуснем сега, после няма нищо. Проектът е нов, няма го никъде. Травма за децата е липсата на дом, взривовете, сирените, бомбите. Децата изведнъж остават без дом, събуждат се, бягайки", посочи жената.

Стаята е пълна със стотици плюшени играчки. Всяка от тях си чака човека, на когото да помогне - дете или възрастен, без значение. В Социалния комплекс Головко вече работи както с деца, така и с възрастни

"Попитах една майка какво не ѝ достига в живота. Тя каза - "Нежност, защото трябва да съм като мъж - да пазя децата". Има деца, които питат дали могат да бият играчките, да ги хвърлят. Аз насърчавам да вземат играчка, която може да ги освободи от агресивните емоции. Едно момиче избра тюлен, хвана го за опашката и го удари в стената, след което започна да се усмихва и се успокои", каза тя.

Методът във "Вълшебната стая" вече е дал добри резултати и в работата с младежи от Сирия, докарани от граничните власти в Спешния център. С тях общуването било трудно заради езиковата бариера, но с помощта на рисунките и играчките психоложката намерила пътя към равновесието на емоциите им.

"Всички вътре в себе си сме деца. Всички имаме травми от детството. Детето вътре в нас, ако се чувства в безопасност, ние ще можем да се справим с всички ситуации в живота", допълва още Юлия Головко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират бетонни панели

Продължават монтирането на бетонните панели и полагане на кофраж в българския участък на Дунав мост, който е в ремонт. Досега са положени общо 131 нови стоманобетонни панела, като във втория участък от 200 метра, в който се работи и към момента те са 31, съобщиха от областната администрация в Русе.  На този етап се работи по изграждане на мостовите..

публикувано на 09.10.24 в 09:48

Находки от Червен

Два сребърни наушника с позлата са разкрити при разкопките на територията на Средновековен град Червен, съобщават от музея в Русе. Накитите са намерени в повърхностният пласт на помещение от сграда, долепена до Междинната крепостна стена. Рядко в проучванията на крепостта се намира добре запазен чифт в жилищна среда, тъй като повечето подобни находки..

публикувано на 09.10.24 в 08:24

Историята на фокус

Да се популяризират резултатите от изследванията и проучванията в областта на тракологията в Румъния и България. Това бе основна тема на работна среща между представители на Румънския институт по археология и Регионалния исторически музей в Русе.  Основен акцент бе поставен върху изследванията на северните траки, които са населявали територията на..

публикувано на 08.10.24 в 15:26

Номинации за награда „Русе - 21 век”

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, кметът на Русе Пенчо Милков ще връчи наградата „Русе - 21 век”.   С нея се удостояват ученици и студенти за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.  Номинациите се депозират в Информационния център на Община Русе на пл...

публикувано на 08.10.24 в 08:45

137 одобрени кандидати

137 са одобрените кандидати за подмяна на отоплителните уреди по програма „LIFE“, съобщиха от общинската администрация в Русе.  В двумесечен срок от обявяване на резултатите одобреният кандидат за преминаване към отопление с природен газ представя в общината технически проект за газификация на имота, а при преминаване към отопление с..

публикувано на 07.10.24 в 13:16

Изложба за Апостола

Изложбата "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!" на Държавна агенция "Архиви", ще бъде открита днес в Университетската библиотека на Русенския университет. Експозицията е по повод на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и е създадена от Държавен архив - Варна и Радио Варна, съобщи Толя Чорбаджиева,..

публикувано на 07.10.24 в 08:51

Беседи за родители

Поредното издание на Общинското училище за родители ще бъде на 15 октомври (вторник) от 10:00 ч. в зала „Култура“ на ул. „Цариброд“ 3. Това съобщават от община Русе. За лектори са поканени доц. д-р Свилен Досев - педиатър в УМБАЛ „Канев“, и д-р Венета Немецова - физиотерапевт педиатър   в УМБАЛ „Медика“. Те ще говорят за заместващото..

публикувано на 04.10.24 в 08:43