Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици гледаха затъмнението

7
Снимка: Радио Шумен

Второто за годината частично слънчево затъмнение тази година можеше да се види от региона на Североизточна България. По този повод Астрономическата обсерватория на Шуменския университет организира безплатно наблюдение на явлението.


За целта пред сградата ѝ бяха разположени 5 телескопа, с които можеше да се гледа как Луната закрива част от слънчевия диск. Астрономическото явление започна в 12:28 часа, неговата максимална фаза беше 13:41 часа, а затъмнението приключи в 14:54 часа. Повърхността, която беше покрита от Луната, зае 38% от Слънцето.


Следващото частично слънчево затъмнение със същите параметри ще бъде през 2027 година, заяви доц. Сунай Ибрямов.

 Днес лунните и слънчевите затъмнения са много добре изучени от науката и могат да се изчислят със свръхвисока точност за стотици години напред, каза още астрономът от Шуменския университет. В древността хората, които са имали знанието за астрономическите явления, са ги използвали за користни цели, като фараоните, например. Така те принуждавали поданиците си да плащат по-високи данъци, иначе владетелят щял да скрие слънцето, обясни проф. Драгомир Марчев.


Чуйте репортаж на Миглена Стефанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бързозрейки на пазара

На пазара се предлагат оводнени сирена, показва поредното проучване за качеството на този продукт на неправителствената организация „Активни потребители“. Това е индикатор или за неспазени срокове за зреене на продукта или, че високото водно съдържание е постигнато чрез влагане на добавки, без яснота дали са безвредни. При всички..

публикувано на 22.08.24 в 11:29

Месец по-късно - има ли "шок и ужас" в пунктовете за ГТП

Минаването на   годишен технически преглед  на автомобилите от 22 юли насам е една от най-горещите теми в обществото. Вече един месец тестването на изправността на колите се извършва според Нардеба Н-32. Още първите дни след влизането в сила на наредбата се оказа, че много от колите не могат да покрият изискванията за допустимите норми за..

публикувано на 21.08.24 в 14:21

Двама кметове се борят за вода

Проблемът с продължаващото от началото на юли безводие и драстичен режим на водата събра на спешна среща днес жители от смядовското село Риш, кмета на община Смядово Иванка Петрова и управителя на ВиК Шумен Иван Пушкаров.  Вода от чешмите потича веднъж на 10 дни, но до живеещите по високите части на селото и тогава често не достига. Според..

публикувано на 20.08.24 в 14:55

Изпитания пред демокрацията

Не е изненадваща реакцията на президента Румен Радев, който отказа да приеме предложения служебен кабинет от Горица Грънчарова-Кожарева. Това каза за Радио Шумен политологът Иван Начев. Президентът вече е казвал, че не иска вътрешен министър да е Калин Стоянов, защото основната задача на всяко служебно правителство е да организира честни избори...

публикувано на 19.08.24 в 15:03

Водните проблеми скараха институциите

Междуведомствена комисия ще проверява състоянието на язовир „Тича“, заяви областният управител на Шумен Бейнур Ахмед след проведената работна среща днес по водните проблеми в област Шумен.   На воден режим продължават да бъдат повече от 20 села от общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Каолиново, Върбица и Венец.   „Хората от смядовското село Риш..

публикувано на 19.08.24 в 13:07

Кучета чакат нашата обич

Голям е броят на кучетата, настанени в приюта за бездомни животни ,,Тонка Петрова“ в Шумен““,  това каза за Радио Шумен  Златина Пенева, директор на приюта.  В днешния Международен ден, посветен на бездомните животни, наш екип отиде там, за да научим какви са основните причини, заради които кучетата в приюта стават все повече. 

публикувано на 18.08.24 в 10:53

Стая на приказките

"Стая на приказките" бе открита днес в обновената детска читалня в читалищната библиотека в Нови пазар. Целта е посетителите да имат приятно кътче, в което да се събират да четат, да рисуват, да играят настолни игри, да подреждат пъзели и да се забавляват. Стените са изрисувани с приказни герои и замъци от учениците Галин Георгиев, Галена..

публикувано на 16.08.24 в 13:29