Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощ на театрите" в Североизтока

| обновено на 19.11.22 в 08:33

Над 100 събития ще има в България за десетото издание на "Нощ на театрите", която се отбелязва на 19 ноември. В инициативата ще се включат драматичният и кукленият театър в Русе, шуменският театър и драматичният театър в Търговище.

В Русе от 18 ч. Държавният куклен театър ще поднесе спектакъла "Патиланци". След представлението ще има и среща с актьорите от трупата. От 18:30 ч. Драматичният театър "Сава Огнянов" предлага на публиката спектакъла "Юзър", а от 21:30 ч. - "Артисти в джаза".

В Шумен Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" предлага на детската публика от 11 ч. "Фокуси в куфар". От 12 ч. се организира детска работилница, а от 13 ч. курс за писане на приказки. От 17 ч. има отворена репетиция на спектакъла "Мухите", по текст на Сартр, от 19 ч. ще се играе спектакълът "Асансьорът", по пиеса на Георги Марков. От 21:30 ч. ще има среща с актьорите от шуменския театър.

В Търговище Драматичният театър от 18 ч. ще открие изложба под надслова „Избрани мигове от сезон „Променящото се общество“. От 19:30 ч. ще се играе спектакъл за зрителите, а от 21 ч. е предвиден коктейл във фоайето на театъра.

Още за "Нощ на театрите" чуйте от разговорите с директора на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе Боян Иванов и с директора на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен Илия Виделинов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млада жена с опасност за живота

С риск за живота е млада жена след тежка катастрофа, станала на главния път Русе – Велико Търново. Това съобщават от великотърновската полиция. Инцидентът става вчера сутринта. Автомобилът се блъска в крайпътно дърво, а след това пада в пропаст около 15 метра под нивото на пътната настилка.  18-годишната водачка е настанена в болница във Велико..

публикувано на 17.09.24 в 10:48

Мерки за намаляване на трафика

Мерки за намаляване на трафика и опашките от тирове на граничния пункт „Дунав мост“ обсъдиха държавни и общински институции в Русе. Отчетено е, че наличието на буферния паркинг, построен миналата година, е намалил катастрофите в района в пъти. Обсъдена е по-добрата регулация на администрирането на виртуалната опашка, която съществува към момента...

публикувано на 17.09.24 в 09:14

В Русе продължават да косят

„Паркстрой“ продължават и през тази седмица косенето на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди в Русе. Това съобщават от общината. Ще се коси в района на бул. "Липник", кв. „Здравец – Изток“, кв. „Родина“ 1, кв. „Родина“ 2, комплекс „100“ в кв. „Чародейка – Юг“, блокове „1“, „2“, „3“, „4“ и бл. „Мимоза“ в кв. „Дружба“ 3, Левента...

публикувано на 17.09.24 в 09:10

Няма щети от труса

Въпреки че земетресението от румънския район Вранча бе усетено и на територията на нашата страна, няма подадени сигнали за материални щети и хора в стрес. В Русе и областта, както и в съседния район на Тутракан, земетресението в късния следобед бе усетено предимно по високите етажи на сградите. То е било с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер и е с..

публикувано на 17.09.24 в 08:17

18 318 ученици влязоха в класните стаи

18 318 ученици влизат днес в класните стаи в Русенска област. Само за 10 години техният брой е намалял с близо 2500. И първокласниците в Русе всяка година намаляват, като днес училищния праг пристъпиха 52 деца по-малко, което прави точно две паралелки без буквари и ученици. Въпреки тази негативна тенденция във всички училищни дворове посрещнаха..

публикувано на 16.09.24 в 13:03

Старт на новата академична година

В Русенския университет тържествено бе открита новата академична година.  Ректорът проф. д-р инж. Генчо Попов приветства студентите, като им пожела „На добър час“ и им благодари, че са избрали Русенския университет. Той отбеляза, че в аудиториите, учебните зали и лабораториите тази година влизат над 1600 нови студенти.  Кметът на Русе Пенчо..

публикувано на 16.09.24 в 12:21

"Каритас" с дарителска кампания

Благотворителна дарителска кампания за новата учебна година организира русенската католическа организация „Каритас“. Приемат се дарения, подходящи за ученици.  Събраните пособия и принадлежности ще помогнат най-малко на 100 деца в училищна възраст, които организацията подкрепя.  Даренията се събират в Хуманитарния център „Каритас“ на ул. „Богдан..

публикувано на 16.09.24 в 09:03