Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шенген, но кога?

Снимка: schengenvisainfo.com

Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък. Очакванията са, че Хърватия и Румъния ще бъдат приети, а България няма да влезе в Шенген заради негативен вот от страна на Нидерландия и Австрия.

Припомняме, че преди дни нидерланският премиер Марк Рюте дефинира мотивите – корупция и проблеми с върховенството на закона у нас. Българските власти оспориха доводите му. Премиерът на служебното правителство Гълъб Донев обяви, че ще се търсят реципрочни действия срещу Нидерландия, президентът Румен Радев определи решението на Нидерландия да спре България за Шенген като цинизъм. Skynews пък изпъчи разследващ материал за стрелба по българската граница срещу мигранти, при която има пострадал. 

„България трябва да отстоява по-твърдо позициите си за Шенген“, обяви в интервю за БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи. Вътрешният министър на България Иван Демерджиев коментира за БНТ, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. „Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван“, добави той.

Процедурата за присъединяване към Шенген разясни за Радио Шумен Бисерка Бенишева, директор европейски въпроси на „ПанЕвропа – България“, бивш посланик на страната ни в Унгария и Ирландия. Тя коментира, че ще има две отделни решения: "едно е за приемане на Хърватия, което е по друга процедура.  Друго решение, което очакваме, е за Румъния и България. За да се завърши и да имаме пълноправно членство в Шенген, е необходимо да се вземе решение за вдигане на вътрешните граници. Това е и смисълът на Шенгенското пространство, вътре между държавите членки да няма гранични проверки, което да ускори икономическата интеграция. Това, по което не може да се достигне съгласие, е кога да се случи, от коя дата". Бисерка Бенишева добави, че това, което можем да приемем е, да има някакво конкретно условие, което трябва да изпълним за присъединяване към Шенген. Тя подчерта, че не може този въпрос да се отлага за неопределено време.

Още чуйте от интервюто с Бисерка Бенишева.



По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови животни в зоопарка

Пет суриката са най-новите попълнения на фауната в шуменския зоопарк. Екзотичните животни са още една причина шуменци и гостите на града да посетят зоопарка, където след обновяването и ремонта потокът от хора не секва. Каква е атмосферата там в сутрешните часове на деня чуйте от Ирина Николова.

публикувано на 17.07.24 в 10:52

Яж всичко и отслабвай

През летния сезон всички искаме да сме със стройни фигури. Една дама нашумя в социалните мрежи със своите здравословни менюта, изготвени и изпробвани лично от нея. Жената, позната в мрежата като Катина със слогана „ЯЖ всичко и отслабвай“, е на 37 години от Слънчев бряг. Преди повече от 10 години се запознава със „Зоната“, която напълно преобръща..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

Паркирането на фокус

Паркирането в Шумен вече от доста години представлява истинско изпитание за шофьорите, а въвеждането на синя зона меко казано не помогна за това да се нормализира процесът. Има обаче и друг казус, за който ни подсказа нашият слушател и бивш офицер към КАТ Орлин Първулов.  В разговор с Радослав Генчев той представи много проблеми, които общината и..

публикувано на 16.07.24 в 15:46

Търсят вода за Шумен

Проекти на обща стойност над 84 млн. лв. е спечелила община Шумен. Най-големите са за енергийна ефективност в различни обществени сгради, каза в студиото на Радио Шумен зам.-кметът по  европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева. Други големи проекти са санирането на сградата на Трето основно училище в Шумен, за което са..

публикувано на 16.07.24 в 15:22

Може да се случи и на теб

„Може да се случи и на теб“. Това не е нито заплаха, нито предупреждение, а заглавие на младежки сериал, който разказва за живота на младите хора в училище и извън него. Автори са 15-20 ученици от осми и девети клас на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Младежите са и автори на сценария и са приключили работата върху него..

публикувано на 16.07.24 в 08:26

Блокират път заради безводие

Жители на каолиновското село Тъкач протестираха тази сутрин пред сградата на ВиК – Шумен заради продължаващата криза с водата. Стигна се и до напрежение. Въпреки, че населеното място е на режим от началото на юли, във високите части водата не достига. Протестиращите настояват още и старото водохранилище в края на Тъкач да бъде пуснато в..

публикувано на 15.07.24 в 14:31

Жътвата е към своя край

За земеделските кооперации в Силистренско жътвата на ечемик, пшеница и рапица е към своя край. Добивите не са от най-добрите, изкупните цени също, макар и с по-ниска себестойност заради нормализиране цените на торовете. Съобщава се за среден добив от 500 до 700 кг от декар, но са били години, когато се е стигало и до 900 кг, по данни на..

публикувано на 15.07.24 в 09:08