Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна панделка за малки герои

Снимка: ICCD

„Дарявайки кръв, даваме шанс на децата с рак да пораснат. Дарената кръв поддържа живота на тези деца и им дава шанс да преборят болестта“, казва Симона Караиванова, член на УС на Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ и управител на Центъра за рехабилитация и интеграция на деца с онкозаболявания, който е разкрит на територията на столичната ИСУЛ.
15 февруари е Международен ден за подкрепа на децата с рак. На този ден родители, сървайвъри - както наричат децата, които водят своята тежка битка за живот, лекари и специалисти, полагащи грижи за децата с онкохематологични заболявания, искат отново да напомнят, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добрата медицинска и психологическа грижа.
Tази година фокусът е поставен върху отдаването на почит към семействата и хората, които се грижат за болните, и положителното им въздействие върху живота на децата и юношите с рак.
Чуйте интервюто на Ивелина Иванова със Симона Караиванова.
Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания, е златната панделка. Наричат ги златни деца.
Днес е 15 февруари. Нека бъде един златен ден, в който да отдадем почит на всички, чийто живот е докоснат от детския рак, за тяхната грижа, дух и сили по тежкия път на лечението!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат държавните помощи сега

Проблемът с работната ръка в селско стопанство е един от най-наболелите в сектора. Всъщност той не е само в България, а е широко разпространени в цяла Европа.  За поредна година стопаните се оплакват, че трудно намират работници за неквалифициран труд. Проблеми създаде и сушата през последните години. За това земеделци настояват държавните помощи по..

публикувано на 28.08.24 в 08:42

Параклис на Богородица

Параклис „Успение на Света Богородица“ ще бъде осветен днес в местността „Марков кръст“ до село Джулюница, Русенско. Може и да не сте чували за това място и смелостта на Дели Марко, но след като научите историята му, сигурни сме, че ще стигнете до там. С много вяра и   желание за промяна местните хора са успели да издигнат параклис само за 4..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Селска гимназия за пример

Професионалната гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в силистренското село Средище ще бъде Център за високи постижения в направленията селско стопанство и автотранспорт. И досега училището е поддържало добра техническа база, а учениците му редовно се класират на челни места в национални състезания. Инвестицията в ново оборудване обаче ще превърне селското..

публикувано на 27.08.24 в 13:18

Грижа за възрастни хора

Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause финансира проекти на неправителствени организации за подпомагане на възрастни хора в малки населени места. Тази година са осигурени средства за реализацията на 13 идеи – най-много от началото на съществуването на фонда досега, тъй като са постъпили дарения от близо 100 000 лв. Всички те са разпределени за..

публикувано на 27.08.24 в 08:28

От Виноградовка до Зайчино ореше

Преди 30 години инженерът по хранителни технологии Мария Николова напуска и професията, и страната си. Тя е бесарабска българка, родена в село Виноградовка - Украйна. Разказва, че там са я наричали българка, тук – рускиня. Живее в новопазарското село Зайчино ореше, а работи в Нови пазар, където вече 20 години е партньор в Женското сдружение..

публикувано на 26.08.24 в 16:28

Иде ли целебната вода в Мараш?

Ендоскопска сонда с камери е спусната в тръбата в село Мараш и е установено запушване на около 350-ия метър. Това каза за Радио Шумен зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева. Нова фирма ще направи повторно обследване, както и отпушване на тръбата, каза още Даниела Русева: "Управителят на фирмата идва..

публикувано на 26.08.24 в 15:34
Мадарският конник

Мадарският конник без скеле

Скелето под уникалния скален релеф Мадарски конник, което беше издигнато преди близо 30 години, за да улеснява наблюдението на скалата, най-после ще бъде премахнато. То не се ползва от никоя институция, учени от БАН, които осъществяват мониторинг, го правят по друг начин, каза за Радио Шумен директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел..

публикувано на 26.08.24 в 15:02