Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте цената на земята в Североизтока

Снимка: Радио Шумен

"За година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е голямо, но няма предлагане", обяви пред БТА управителят на агенция за имоти Мая Василева. Тя добави, че "цената на декар в област Русе сега е между 2300 и 2500 лева. В момента има търсене, но никой не продава. Собствениците предпочитат да взимат рента. "Хората, които имат спестявания, предпочитат да ги вложат в земи, за които у нас не се плаща и данък", поясни Василева.

"Инфлацията се отразява на земеделската земя в Силистренско и средната цена на декар вече е около 3500 лева. Това е една от най-високите цени в България", каза за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов. Според него цената на земята е изкуствено завишена, защото при настоящите цени на продукцията тя не може да се изплати като инвестиция.

"Средната цена на земеделската земя в област Разград през 2021 година е 1254 лева за декар, според данни на Националния статистически институт", коментира Даниела Данаилова, началник на отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север. Тя уточни, че анализът за 2022 г. все още не е готов. Между 29 и 138 лева на декар е рентата на земеделската земя в област Разград. "Средното годишно рентно плащане за един декар ниви за стопанската 2022-2023 г. в региона е определено въз основа на данните, предоставени от общинските служби по земеделие", каза за БТА директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Разград Иван Борисов.

В Търговище има ръст на цените както при търгуването, така и при рентата. Но въпреки това областта е на 14-то място по цени на сделки с ниви и на 12-то място по цени на рентите в страната. Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово - 1255 лв. на декар. Най-ниска е цената на сделките с ниви в община Омуртаг - 440 лв. на декар.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо и през новата седмица!

Температурите ще продължат бавно да се повишават и през следващата седмица. В понеделник ще е слънчево, сутринта – почти тихо. По-късно ще духа слаб вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще са между 17 и 22 градуса, максималните – от 34 до 39 градуса. Във вторник вятърът временно ще се ориентира от..

публикувано на 07.07.24 в 14:23

Хор "Родна песен" – в Китай

Хор "Родна песен" при Образцовото народно читалище "Напредък 1864" в Търговище получи покана за участие в Седемнайсетият Международен китайски хоров фестивал и конкурс China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли в Пекин. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на диригента на хора Красимира Коларова...

публикувано на 07.07.24 в 13:26

Честваме българските светци

Втората неделя след Петдесетница Българската православна църква отбелязва деня на всички български светии. Те били християни, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, обясни за Радио Шумен отец Николай от храма "Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово. "Историята на българската святост е различна от..

публикувано на 07.07.24 в 10:55

Скаути край Нисово

Националният скаутски лагер за вълчета „Вековният бряст“ събра над 150 деца от България, съобщават от областната администрация в Русе. Лагерът приема ученици на възраст между 7 и 11 години и се провежда в района на село Нисово. В инициативата, която ще продължи до 10 юли участват членове на Организацията на българските скаути. Сред тях има..

публикувано на 07.07.24 в 10:13

Откриват „Пътека на авлигата“

Доброволци откриват днес „Пътека на авлигата“ в района на хижа „Приста“, съобщават от Община Русе. Според организаторите наименованието на пътеката е вдъхновено от големия брой авлиги в местността. Събитието е от 11:00 ч., а след официалното откриване любителите на птици ще могат да се включат в организирано наблюдение. В програмата са включени и..

публикувано на 07.07.24 в 08:29

Жега и в неделя

Между 14 и 21 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът показва 14 градуса, в Шумен – 15, в Разград – 19, в Силистра – 20, в Русе – 21 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 991 хектопаскала – по-високо от средното за юли – и бавно ще се понижава. Относителната влажност на..

публикувано на 07.07.24 в 07:48

По-ниска такса „тротоарно право“

Община Шумен планира да намали таксата, която собствениците на заведения с маси на открито заплащат за квадратен метър площ. Новите цени са регламентирани в промени в Наредбата за цените на такси и услуги, която е в период на обществено обсъждане и предстои да бъде разгледана на следващата общинска сесия. Администрацията се е съобразила с получено..

публикувано на 06.07.24 в 15:52