Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че има нарушения в строежа на новия водопровод от яз. "Тича" към Шумен

Снимка: ФБ/Красимир Минев

Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен. Това внушават публикации във Фейсбук профила на Красимир Минев, споделяни и коментирани множество пъти в социалните мрежи. В тях пише, че тръбите се нахвърлят в трапа върху пръстта и веднага се засипват с пръст, без никакви подложки и уплътнение. Твърденията са придружени от изображения и видео, на които се виждат тръби положени в изкоп.

По-късно в електронното издание на местния сайт radian Красимир Минев е цитиран от разговор по телефона, че "тръбите се хвърлят в изкопа и багерът ги натиска отгоре с кофата, след което ги засипва с пръст. При този начин на "строителство“ чугунените тръби могат да се счупят и новият иначе водопровод да аварира на всеки метър, допълва екозащитникът.

 

Ефирното излъчване на проверката може да чуете в звуковия файл:


Твърдение: Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен

За да проверим твърденията в публикациите потърсихме за коментар Дочко Дочев, управител на фирмата, извършваща надзор на строителния обект.

"В проекта са заложени както надлъжни профили по самото изграждане на водопровода, така и напречни. Дълбочината варира на цялото протежение на водопровода съобразено с наклони, терени и видове почви. В социалните мрежи се спекулира за обратната засипка при полагането на тръбата, но мога да кажа че според напречния профил в проекта е заложено обратната засипка от, около и над тръбата да бъде с изкопаната земна маса, получена при изкопните работи. Така е предписано и в проекта на обекта. Ние сме в извънградска среда, диаметрите са големи, материалът е специфичен - в случая ползваме чугун, тогава е допустимо да не е с пясък... Разликата при полагане на тръби в градска и в извънградска среда е съществена.“

Дочко Дочев добави, че не са верни твърденията в социални мрежи, че тръбите просто се хвърлят в изкопа.

"Няма как да се изпълни такъв водопровод, с такава важност, по описания способ. За всяка тръба се прави подложка, подложката е дебела 10 см, с конкретно уплътняване, в случая се ползват машини да се уплътни първоначалната подложка под тръбата. След това тръбата се полага, и то според координатни точки, дадени в проекта... намества се, монтира се, свързва се с предходната тръба посредством муфена връзка, и след това се прави първоначалният обратен насип, който също се уплътнява до конкретна степен. След тези уплътнения се прави окончателния обратен насип, който е до кота терен, така да го кажем."

Управителят на фирмата, извършваща надзор на строителния обект, каза, че всеки ден е на терен и всеки ден се следи начина на полагане на тръбите.

За допълнителна информация потърсихме и ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова.

"Технологията предвижда полагане на тръбите по начина, по който се прави в момента. Строителният надзор е всеки ден на обекта. Разрешението за изграждането на съоръжението е дадено на 8 февруари и два дни по-късно е започнало строителството - на 10 февруари имаме открита строителна площадка с протокол 2А... Спазва се способът и технологията. На терен е положена 800 метра тръба от чугун, като материалите са на водеща световна фирма. На обекта имаше малки забележки по отношение на изкопа и трамбоването и фирмата изпълнител е коригирала дейностите. В момента се работи само по втори лот от проекта с обща дължина около 10 км.“

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съгласно посоченото по-горе, твърденията, които внушават, че има нарушения в строежа на новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен, както и че тръбите се поставят неправилно, са НЕВЕРНИ. Според специалистите от строителния надзор и ръководителя на проекта това са способите за полагане на тръбите в извънградска среда. Да, в началото на изграждането е имало пропуски, заради които се е наложило строителството да бъде спряно за кратко, но те са били малки и бързо са били отстранени от фирмата изпълнител, а изграждането на водопровода възстановено.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един италианец на село

В шуменското село Ивански, което има над 1000 жители, своя пристан е намерил и един италианец, роден близо до Торино.  Преди повече от 30 години Антонио Абале идва в този край, за да се занимава със земеделие, естествено след като преди това се влюбва в красивата българка Офелия.  Срещата му с България е още по-отдавна, когато през 1987 г. е част от..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Обиколка на Европа с колело

„Русе и България имат нужда от своите герои.“ Така 20-годишният Радослав Драшков от крайдунаския град обобщава своята идея да пропътува хиляди километри по пътищата на Стария континент с велосипед. Младият човек е набелязал ясни цели и конкретни каузи, които ще бъдат водещи в неговото приключение. Една от тях е  да разкрие потенциала на Русе и да..

публикувано на 06.07.24 в 09:48

Кметове пред изпитание

Нужно е правителство, което да работи. Дори най-обикновените човешки неща се решават, когато всичко е подредено „нагоре“. Това заяви пред Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Смядово четвърти мандат и не скри, че този, макар и при толкова натрупан опит, може да се окаже най-труден. Много от нейните колеги в страната са изправени пред същите..

публикувано на 05.07.24 в 14:47
Милен Минев

Районен инспектор в действие

Познавате ли районния си инспектор? Виждали ли сте го? Търсили ли сте го за помощ? Все въпроси, на които мнозина не могат да отговорят положително. Това е хубаво, защото не сте имали премеждие в живота, в което да се наложи намесата на полицията.  Но днес полицаите празнуват и затова ще ви разкажем за полицая, който бди над един от..

публикувано на 05.07.24 в 08:30

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39