Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу разкопки по воден проект

Снимка: Незабравка Кирова

Жители на силистренското село Айдемир заплашват с протести и жива верига, с които да спрат проекта за воден цикъл по тяхната улица. Доволни са от канализацията, която имат от 1974 година. Преди две години улицата им дори е била асфалтирана и не искат отново да бъде разкопана. Нямат доверие, че това, което ще бъде направено, ще е по-хубаво от досегашното.

Живеещите на улица "Преслав" не искат европейските пари по проекта и са съгласни да бъдат пренасочени към друг район на селото. Още повече че в проекта не е включена цялата улица.

С подписката, изпратена до ВиК, е запознат и кметът на Айдемир инж. Денчо Георгиев. Изненадан е, че улицата е включена в работния проект за нова канализация при наличието вече на такава, и то некомпрометирана в годините. Твърди, че когато през 2021-ва подава улица "Преслав" за асфалтиране, се е съобразил с това, че не предстои разкопаване. Изпълнителят на строителните дейности обаче потвърждава, че ще се работи по нея. Отива на разговор във ВиК, допускайки, че може да има грешка в работния проект.

От ВиК са категорични, че всичко е в ръцете на строителния надзор. Директорът на дружеството инж. Тошко Тодоров заяви, че разбира притеснението на хората, но и че проектирането е правено още през 2018 година и тогава били заложени нови принципи за отвеждане и пречистване на водата.

Повече - в репортажа на кореспондента ни в Силистра Незабравка Кирова.
Репортаж на Незабравка Кирова
Аудио файлът е със субтитри



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01