Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието към Covid ваксините ли води до отлив от задължителните имунизации в Силистренско?

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В област Силистра ваксиниралите се срещу Covid-19 са 57 000 души, което директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Теодора Начева определя като твърде незадоволителен брой. Според нея страхът и недоверието са разбираеми, но това е засегнало и задължителните ваксинации, предвидени в имунизационния календар.

Доктор Начева припомня, че задължителни са ваксините срещу полиомиелит, морбили, и хепатит, дифтерия, коклюш - все заболявания, за които е постигнат много висок резултат в годините назад, а сега сме паднали на ниво около и под 90%, а някъде има и по около 70 процента обхват. Според нея по този начин рискът от епидемии нараства.

Твърдение: Недоверието към ваксините срещу Covid-19 е довело до отлив от задължителните ваксинации при децата.

В интервю за БНР преди дни проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, изрази мнение, че покрай ваксините за коронавирус недоверието се е пренесло и върху другите ваксини. "Не трябва да се пропускат ваксините, които са за дифтерия и детски паралич, за морбили, заушка и рубеола", категоричен е професор Кантарджиев.

Като личен лекар и педиатър в Силистра д-р Дима Христова посочи, че в нейната практика няма родителски отказа. Тя обясни, че проблема покрай Covid пандемията е било забавянето в сроковете за поставяне на задължителните ваксинации. Според нея друг е проблемът за ниското ниво на имунизация в региона:

"За нашия регион много деца се раждат в България и след това с родителите се изселват в чужбина. Това дете продължава да стои като пациент, но при една проверка остава с незавършен имунизационен курс от задължителните ваксини. Правим първата и то заминава в чужбина".

РЗИ-Силистра/Незабравка Кирова

Анкета сред млади майки в Силистра показа, че са настроени положително към ваксините в задължителния календар.

За да се постигне ефект на масов имунитет срещу дадено заболяване, е необходимо имунизационният обхват да е поне 93 %, смята д-р Боряна Кочева, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Силистра. Оптималната стойност е дори 95 на сто, но този обхват засега не може да се постигне, признава доктор Кочева.

В противен случай опасностите остават. Преди години в Силистра имаше епидемия от морбили и се наложи кампанийно, по села и училища, в полеви условия да се поставят ваксини.

Според директора на РЗИ Силистра д-р Теодора Начева вниманието на личните лекари и родителите трябва да се насочи сега и към ваксините в кърмаческа възраст срещу ротавирусните инфекции.

По думите ѝ след началото на програмата за профилактика е бил постигнат обхват от 85%, при което са били наблюдавани само единични случаи на зараза. Тя обаче вижда риск сега, когато пада бройката на ваксинираните.


Заключение

Твърдението, че недоверието към Covid ваксините е причина за отлив от задължителните имунизации при деца в Силистренско е ПОДВЕЖДАЩО. Това недоверие е само една от причините, но има и други като голямата миграция към чужбина, посочват лекари. Друга е ситуацията при възрастните над 18 години, които подлежат на имунизация срещу дифтерия и тетанус. Личният лекар д-р Дима Христова посочва, че нивото при тях винаги е било ниско, но през последните три години върви съвсем слабо. Тази тенденция тя директно обвърза с отминалата пандемия от Covid-19.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат срещу комари

Третиране срещу комари ще проведе утре вечер община Шумен, съобщават от общината. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препарата Цитрол 10/4 УЛВ. Ще се пръска на 20 срещу 21 септември от 22:00 до 6:00 часа в следните райони: град Шумен, кв. „Дивдядово“, около Стария град, туристическите заслони на..

публикувано на 19.09.24 в 11:33

ДАНС за взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ пратки с пейджъри, които са взривени на територията на Ливан и Сирия, от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) съобщават, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните..

публикувано на 19.09.24 в 10:50

Урок по история

С редица инициативи в Разград отбелязват Деня на независимостта на България - 22 септември.  „Урок по история“ ще се проведе днес (19.09.), когато в града ще гостуват български творци от издателство „Захари Стоянов“. Визитата им е част и от Националните културни празници „Албена 2024“.  Писателите Станислав Станилов, Стоян Райчевски, Панко Анчев и..

публикувано на 19.09.24 в 10:41

Дрогиран катастрофира на АМ "Хемус"

24-годишен мъж от Аксаково дал положителна на амфетамин и канабис проба след проверка като участник в пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът възникнал малко след 8:00 часа вчера на АМ „Хемус“ в посока към Нови пазар. Водач на "Фолксваген Крафтър“ със софийска регистрация застигнал и ударил движещия се пред него товарен автомобил МАН.  Двамата..

публикувано на 19.09.24 в 09:28

Иззеха тютюн без бандерол

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ иззели тютюн без акцизен бандерол, съобщават от шуменската полиция. Вчера бил приет сигнал, че мъж от Шумен извършва нерегламентирана търговска дейност - съхранявал и разпространявал стоки без акцизен бандерол. Около 16:00 часа екип на РУ - Шумен спрял за проверка лек автомобил..

публикувано на 19.09.24 в 09:15

Безплатни прегледи за туберкулоза

Безплатните прегледи за туберкулоза в Търговищко продължават до 20 септември, напомнят от РЗИ. Cлeд пpeглeд oт лeĸap cпeциaлиcт нa хората, ĸoитo ca в pиcĸ, щe ce пpoвeждaт и дoпълнитeлни изcлeдвaния. Πpи oтĸpивaнeтo нa cлyчaи нa тyбepĸyлoзa cвoeвpeмeннo щe ce пpeдпpиeмaт мepĸи зa xocпитaлизaция и лeчeниe.  Ocнoвнaтa цeл e пpeĸъcвaнe нa вepигaтa зa..

публикувано на 19.09.24 в 08:50

Без билет на автобуса

Безплатно пътуване за всички жители и гости на Русе по всички линии от масовия градски транспорт организира местната администрация и "Общински транспорт", съобщават от общината. Това ще стане на 22 септември, обявен за Ден без автомобили. Тази година мотото на кампанията е „Комбинирай и се движи“ и нейната цел е да подобри публичното здраве и..

публикувано на 19.09.24 в 08:47