Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Децата и „Индустрията в моя регион“

Снимка: Радио Шумен

На специална церемония днес в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ бяха връчени наградите на отличените ученици в конкурса „Индустрията в моя регион“. Той се организира за четвърти път от Химикотехнологичния и металургичен университет, Българската асоциация на металургичната индустрия и с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД. Патрон на конкурса бе кметът на община Шумен Любомир Христов.

Тази година участваха 92 ученици от 1 до 12 клас от Шумен и областта. Гости на церемонията бяха кметът на община Шумен Любомир Христов, Фикрет Индже, мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД, Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ, Никола Рангелов - председател на УС на БАМИ, проф. д-р Емил Михайлов - декан на Факултет по металургия и материалознание в ХТМУ и доц. д-р Розина Йорданова – заместник-декан на Факултет по металургия и материалознание в ХТМУ.

Участниците в конкурса „Индустрията в моя регион“ бяха разпределени в три възрастови групи - от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, които писаха есе по темата, а малчуганите от първи до четвърти клас се включиха със свои рисунки.


В съпътстващия конкурс за рисунка на тема „ГРАДЪТ НА МОЕТО ДЕТСТВО” бяха отличени Ралица Велинова, на 7 години, от Арт школа „Чифлигарови“, Магдалена Вълева, на 10 години, от Арт школа „Чифлигарови“ и Букре Мухарем, на 8 години, от Арт школата при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“. Те получиха таблети от „Алкомет“ АД. Виктория Крайчева - 8 години, от Арт школата при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ Инджи Якуб - 9 години, Ранета Станиславова на 6 години, Иван Воденичаров на 7 години и Кристиян Руменов на 8 години, възпитаници на Арт школа „Чифлигарови“, бяха наградени с книги от Асоциацията на металургичната индустрия. Наградите връчи кметът на община Шумен Любомир Христов.


Във възрастова група 5-8 клас за есе на тема „МЕТАЛИТЕ – ЗА ДИГИТАЛНА И „ЗЕЛЕНА” ПЛАНЕТА“ бяха отличени творбите на шестима ученици. Бурак Осман и Никола Георгиев, ученици в осми клас от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ и Синем Мюмюн, ученичка в шести клас от СУ „Сава Доброплодни“. Те получиха таблети, осигурени от „Алкомет“ АД. Румен Коджейков, ученик в осми клас от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ , Симона Темелкова шестокласничка от СУ „Сава Доброплодни“ и Ямур Хюсеин, ученичка в пети клас от ОУ „Васил Априлов“ с. Риш, община Смядово бяха наградени с книги, осигурени от Българската асоциация на металургичната индустрия. Наградите бяха връчени от Никола Рангелов - председател на УС на БАМИ, проф. д-р Емил Михайлов - декан на Факултет по металургия и материалознание в ХТМУ.

Във възрастова група 9-12 клас за есе, таблети за успешното си представяне получиха Шенай Исмаилова от Професионална гимназия по икономика, Берна Юнуз от ПЕГ „Никола Вапцаров“ и Мария Стоянова от Литературен клуб “Български език и творчество“ към НЧ “Д. Войников-1856“. С книги от Асоциацията на металургичната индустрия бяха наградени Серкан Махмуд от Средношколско общежитие „Младост“, Радостин Маринов, ученик в десети клас в ПГ по селско стопанство гр. Велики Преслав и Кристиян Цеков, ученик в ПГМЕТТ „Христо Ботев“.


Фикрет Индже, мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД, награди призьорите в тази възрастова група. Всички наградени ученици получиха грамоти и онлайн сборник, в който са събрани творбите, участвали в конкурса.

Почетни грамоти бяха връчени и на директорите на училищата, чиито възпитаници се включиха в конкурса.

Участниците и техните творби бяха оценявани от жури от Химикотехнологичния и металургичен университет – София в състав: доц. д-р Розина Йорданова – председател и членове доц. д-р инж. Росица Гаврилова и доц. д-р инж. Светла Янкова. При подбора на рисунките журито бе подпомогнато от художника Пантелей Янков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниска такса „тротоарно право“

Община Шумен планира да намали таксата, която собствениците на заведения с маси на открито заплащат за квадратен метър площ. Новите цени са регламентирани в промени в Наредбата за цените на такси и услуги, която е в период на обществено обсъждане и предстои да бъде разгледана на следващата общинска сесия. Администрацията се е съобразила с получено..

публикувано на 06.07.24 в 15:52

60 свободни места за първолаци

Само в четири шуменски училища все още има свободни места за първокласници. Това показва справка в сайта на Общината. Най-много – 23, са местата в VI Основно училище „Еньо Марковски“, 21 са в Основното училище в квартал „Дивдядово“, 13 – в Средното училище „Трайко Симеонов“ и 3 – в Средното училище „Васил Левски“. В останалите седем учебни..

публикувано на 06.07.24 в 09:51

Слънчево и горещо

Между 16 и 19 градуса бяха измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен беше 16 градуса, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, а влажността на въздуха е 81%. 16 градуса е и в Търговище, 17 – в Разград, 18 – в Русе, 19 – в Силистра. Предимно слънчево ще е времето през деня. Сутринта ще е почти тихо, а по-късно ще има..

публикувано на 06.07.24 в 07:51

Бронз от Световната купа по танци

С бронзов медал ще се завърнат в Шумен талантливите момчета и момичета от Средно училище "Сава Доброплодни" - Шумен. Днес те представиха своя танц, подготвен специално за Световната купа по танци в Прага, Чехия. За успеха на Танцов състав ”Луди млади” съобщи преди минути ръководителят му Борис Иванов. Това не е първата международна награда за..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

Петима в битка за обществен посредник

Петима са кандидатите за обществен посредник на община Шумен. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия по избора.  Ветеран сред познатите имена е шуменският адвокат Стоян Стоянов. Той е участвал във всички досегашни процедури. За пореден път кандидатстват Катя Шалапатова, която има юридическо образование и предучилищният..

публикувано на 05.07.24 в 14:29

12 села на воден режим в Шуменско

Режим на водата е въведен в населени места от Шуменска област заради намаления дебит на водоизточниците. Това съобщават от ВиК дружеството.  В 3 каолиновски села – Климент, Тъкач и Наум и 4 села от община Венец – Изгрев, Осеновец, Буйновица и Венец, вода ще има през ден на четна дата. В Община Шумен е въведено режимно водоподаване в 4..

публикувано на 05.07.24 в 10:12

Шуменски хористи в Рим

Шуменският смесен хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников-1856“ пристигна в Рим за участие в Международния фестивал „Ние пеем“, който ще продължи до 7 юли. Диригент на хора е проф. д-р Николай Андриянов, а корепетитор - Ваня Джамбазова.  Във фестивала участват и хорови формации от Унгария, Румъния, Португалия, Полша, Латвия и Италия. Всички те ще..

публикувано на 05.07.24 в 08:46