Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглушава ли Фейсбук истината?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук не трие и не изпраща за проверка на фактите публикации, идващи от профили на политици. Това стана ясно след среща на журналист от „Офнюз“ с представител на компанията „Мета“.

В това се увериха и стотици българи, които докладваха призив на народния представител Костадин Костадинов за унищожаване на демократичната общност у нас. Лидерът на „Възраждане“ нарече тази общност „уродлива измет“. Модераторите на Фейсбук обаче прецениха, че думите му не нарушават стандартите на общността. Въпреки че точно според правилата се забраняват обиди и призиви за насилие.

„Много от нещата, които се публикуват от профила на Костадинов и страницата на „Възраждане“, са недопустими и противоречат на всякакви стандарти на общността. Въпреки това досега „Мета“ не е предприела действия за модериране на съдържанието на „Възраждане“. Важно е да разберем, че самият стимул на „Мета“ не е да се спазват тези стандарти. Стимулът на „Мета“ е да прави пари. Те печелят от ангажираността в платформата им. Когато имаш съдържание, което разпалва десетки хиляди души, то носи печели пари на „Мета“, обясни за Радио Шумен Благослав Михайлов, програмист и създател на сайта "Стража". Преди дни той събра във видеоклип част от недопустимите изказвания на лидера на „Възраждане“, изследвайки голяма част от виртуалните послания на партията.

Според Михайлов „Мета“ няма финансова изгода да ограничава проблемното съдържание в популярни профили. „Това, което се прави, е да се симулира някаква модераторска дейност", каза той и добави, че обичайно се ограничават и санкционират профили с малко последователи, които стигат до ограничен брой хора и не им носят сериозна печалба. „Аз съм бил ограничаван за 30 дена заради изключително безобиден коментар. Дори след като обжалвах, не махнаха ограничението. Ако аз говоря нещата, които Костадинов говори, ще ми блокират профила почти веднага“, обясни Михайлов.

„Възраждане“ държат 68% от политическия трафик на български език във Фейсбук. Това е повече от всички други партии, взети заедно. „Възраждане“ буквално са окупирали това пространство и те правят пари за „Мета“, каза Благослав Михайлов. Според програмистът наблюдаваме нещо като симбиоза – „Възраждане печелят популярност заради Фейсбук, а Фейсбук печели пари от реклами заради „Възраждане“.

Михайлов припомни, че „Мета“ е гигантска корпорация, която има сериозна власт, и нашето правителство трудно може да ѝ се опълчи, за да ѝ каже какво да прави. Той не вярва, че някога „Мета“ ще осъществява ефективен контрол над съдържанието, публикувано на български език. „Регулация на европейско ниво е единственият шанс, който имаме за натиск върху икономическите принципи, налагащи виртуална омраза и фалшиви новини“, добави той.

Според програмиста, целта на фалшивите новини не е да убедят потребителите в нелепи твърдения, а да генерират шум в системата и да объркат потребителите, които няма да могат да преценят на кого да вярват. „Всички тези тролски ферми трябва да заглушат истината“, обясни Благослав Михайлов.

Социалната мрежа е необходима инфраструктура за функционирането на една демокрация, за да могат хората да се изразяват свободно, да споделят информация. „Но трябва ли тази мрежа да се управлява от пазарен модел?“, чуди се програмистът. Защото потокът на пари се стимулира от токсичното, манипулативно и вредно съдържание, което всъщност подкопава основите на демокрацията.

Трябва ли Фейсбук да носи отговорност за съдържанието, което е качено в социалната мрежа? Този въпрос си задава Благослав Михайлов. Според него, Фейсбук не само дава възможност за споделяне на мисли и графично съдържание. Фейсбук активно участва в разпространението на тези мнения и образи. Фейсбук решава колко хора да видят даден пост или дадено видео. Фейсбук решава кои хора да го видят. Дали при това положение Фейсбук не носи отговорност, че разпространявайки токсично съдържание, може да влоши обществената среда в една държава като България?“, попита Благослав Михайлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Параолимпиецът Ружди Ружди: Спортът ме спаси

Да тренираш на една поляна в Павел баня, да трупаш сила и маса във фитнес, който сам си направил в една от стаите на дома си в русенското село Глоджево и да спечелиш златото в тласкането на гюле на паралимпийските игри в Париж – това не е сценарий за филм, а историята на българския параолимпиец Ружди Ружди. След връщането му от Франция, многото..

публикувано на 05.10.24 в 13:50

Избори в ТикТок

Покрай европейските избори през юни много родни политици се докоснаха за първи път до социалните мрежи, предпочитани от младежите, ТикТок и Инстаграм. Това повиши процента на гласуващите в най-ниската възрастова група у нас, каза за Радио Шумен Ивайло Илиев, политолог и представител на „Националния младежки форум“. „Социалните мрежи и техните..

публикувано на 04.10.24 в 13:53

Жената с моторчето

Ако сте шофьор или по-бдителен пешеходец в Шумен, няма начин да не сте засичали жената, която пърполи с ефектна червена триколка. Тя е Селиме Орханова, иначе заклет велосипедист. От  известно време обаче преминала на електрически скутери.  Червеният двуместен, който успешно управлява, е вторият й поред. Първият, едноместен, не бил достатъчен, за..

публикувано на 05.10.24 в 16:40

Млади атлети в надпревара

Традиционният лекоатлетически крос „Златна есен“ се проведе днес в Градската градина в Шумен.  Събитието беше открито в 9:30 часа, а след това бе даден и стартът на бягането. Децата бяха разделени на момчета и момичета и по възраст. При много голям интерес с представители от 11 училища в Шумен започна състезанието.  Лекоатлетическата надпревара е..

публикувано на 03.10.24 в 14:07

Образцов блок в Шумен

Ако днес имаше табелки „Образцов дом“, един 14-етажен блок в Шумен безапелационно щеше да печели такава всеки месец. Нищо, че го обитават близо 300 души, колкото живеят в две села. В блока на ул. „Цар Освободител“ 12 в Шумен срещу Кооперативния пазар цари ред, чистота, а пред него - красота и естетика. От месец в градинките сред цветята са..

публикувано на 02.10.24 в 09:59

Възрастни дами в ритъма на танца

Грандиозно изживяване, изпълнено със спорт, танци и много разнообразни и забавни работилници – така Зоя Димитрова от спортен клуб „Мадарски конник“ в Шумен описа участието на женския мажоретен състав във Фестивала по гимнастика за хора над 50 години .   В него участваха повече от 1400 участници от 19 държави, а събитието се проведе за първи път в..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Климатици сменят печки догодина

Проектът за замяна на печките на дърва и въглища с климатици в община Шумен се бави.  „Причината са процедурите по обществените поръчки, които са около 11. Предстои фирмата изпълнител на проекта за чист въздух да открие офис в Шумен и приемни в селата от общината за прием на заявления. Очаква се и да бъде избрана и организатор на мащабната..

публикувано на 01.10.24 в 13:11