Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменските полицаи - отличници

4
Снимка: ОДМВР Шумен
Намаление в нивото на престъпността отчита Областната дирекция на МВР - Шумен за изминалата 2023 година. Това стана ясно по време на годишния отчет, на който присъства и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Той подчерта важността на превантивната работа срещу наркоразпространението, усилията за по-ефективна пътна безопасност, срещу конвенционалната престъпност и телефонните измами.

"Дейностите по всички линии са насочени към успех и статистическите данни показват, че е регистриран спад в нивото на престъпленията и увеличение на разкриваемостта с близо три пункта. Няма неразкрити тежки престъпления в областта. Добро впечатление правят добрите политики по превенция, свързани с наркоразпространението, превенция на пътна безопасност, телефонните измами, конвенционална престъпност, които са развити в цялата област. Това са изведените акценти за постигане на удовлетвореност и за подкрепа на местното население в областта на сигурността", заяви главен комисар Живко Коцев. 

Той поздрави състава за резултатите от дейността и допълни, че работата в партньорство със съд, прокуратура и местна власт е на много добро ниво.

Регистрирани са 1639 престъпления, с 233 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 976 от тях, което формира разкриваемост от 59,55%.

През 2023 година е оказано съдействие в 285 случая на домашно насилие. Издадени са 118 заповеди за защита, от които 79 за незабавна и 39 за постоянна защита. В условията на домашно насилие са регистрирани 41 престъпления, срещу 16 за 2022 година. 

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка е влошена. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в пътното движение. 

Редица превантивни кампании са осъществени през изминалата година. Обхванати са различни възрастови групи. Търсени са активни подходи за подобряване на пътната обстановка, за представяне на вредите от употреба на наркотични вещества, за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотици и техни аналози.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силанизация на детските зъби

Започва ежегодната кампания за силанизиране на първите постоянни кътни зъби на децата от 5 навършени години до 9 ненавършени години в област Шумен. Тази година тя се провежда от 1 октомври и ще продължи до 10 ноември 2024 г., съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен. Кампанията е финансирана от Министерство на здравеопазването, като е част..

публикувано на 03.10.24 в 13:53

Неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като..

публикувано на 03.10.24 в 13:25

Все още няма ваксини срещу грип

Все още не са получени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години. Това съобщиха лични лекари от Шумен.  „Поръчал съм за всички мои желаещи пациенти и очаквам безплатните ваксини до 10 октомври“, каза д-р Милен Чолаков. Според д-р Чолаков, до средата на ноември е най-подходящият период за противогрипни ваксини. „В шуменските аптеки..

публикувано на 03.10.24 в 11:39

Арестуваха насилник на жена

41-годишен мъж бил задържан в полицейския арест след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала. Тя го обвинила, че й нанесъл психически и физически тормоз.  Сигналът в РУ- Шумен бил приет снощи. Към ул. “Черешово топче“ в града е насочен полицейски екип. Мъжът бил установен и задържан. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 03.10.24 в 09:49

Къща горя в Риш

Къща горя снощи в смядовското село Риш, съобщават от шуменската полиция. Съобщението е прието около 21:00 часа на 2 октомври. Към адреса е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово. Огнеборците заварили да гори покрив на имота. На помощ в гасенето пристигнал и противопожарен екип от Шумен.  Пожарът, който тръгнал след късо съединение, е..

публикувано на 03.10.24 в 09:38

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на област Шумен през октомври. На 3 октомври  екипите ще посетят селата Изгрев и Осеновец. Срещите ще се проведат в кметствата. Началният час в село Изгрев е в 10:00 часа, а в село Осеновец в 11:00 часа. На 10..

публикувано на 03.10.24 в 09:27

Реставрират срутената къща

Собствениците на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ в Шумен, която се руши от години, трябва да извършат необходимите реставрационни и консервационни дейности, разпореди със заповед кметът на община Шумен проф. Христо Христов, информира БТА.  Ако собствениците не изпълнят указанията за аварийно временно укрепване, това ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 08:39