Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено честваме 3 март

Снимка: Радио Шумен

Тържествено честване на националния празник - 3 март, организират община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон и Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“.

Празничната програмата ще започне от 10:30 часа в храма „Св. Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ. В знак на признателност пред храма на паметните плочи на опълченците от Шуменско ще бъдат поднесени венци и цветя.

Изложба на исторически оръжия организира СНЦ „Жива история“. Тя ще бъде подредена пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Във фоайето на театъра ще бъде разположена изложба от детски рисунки на ученици от НУ „Княз Борис I” и НУ „Илия Рашков Блъсков“. От 12:00 часа в театъра ще започне празничният концерт под надслов „Наследници на безсмъртни имена“. Входът за зрители е свободен.

Кулминацията на честванията е тържествената заря проверка от 18:30 часа, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

По пешеходната зона на бул. „Славянски“ от 10:00 часа до 20:00 часа ще бъде подредена изложба базар на Регионалната занаятчийска камара в Шумен.

В Шумен и селата на общината от 9:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред всички паметници и паметни плочи на видни възрожденци и загинали за Освобождението на България.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удар в крайпътно дърво

20-годишен мъж от Шумен е пострадал при катастрофа. Това съобщават от шуменската полиция. Инцидентът станал около 13:30 часа на бул. “Велики Преслав“ в града. Водач на мотоциклет "Сузуки " загубил контрол над управлението, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво.  Откаран е за преглед в шуменската болница, където е установена фрактура..

публикувано на 17.09.24 в 09:21

Водачите "на изпит" днес

Ученици от СУ “Панайот Волов“ в Шумен с помощта на пътни полицаи ще „изпитват“ водачите дали познават Закона за движение по пътищата. Това ще стане днес от 14:30 часа на пл. "Кристал", съобщават от шуменската полиция. При положителни и задоволителни отговори водачите ще получат стикер „ Аз познавам Закона за движение по пътищата“.  18 септември е обявен..

публикувано на 17.09.24 в 08:30

Младежи с алкохол в първия учебен ден

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети в дежурната част на РУ- Шумен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  15-годишен е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. При проверката е установено, че младежът е на 18 г., пълнолетен.  Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в..

публикувано на 16.09.24 в 17:32

Шумен отново без вода

Шумен, Велики Преслав и Търговище отново ще са без вода на 18 септември, съобщават от ВиК - Шумен. Причината е, че ще бъде довършена присъединителната връзка от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод. Едновременно с това ВиК – Шумен ще извърши планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа града, с което да бъде..

публикувано на 16.09.24 в 16:01
Община Шумен

Нов асфалт за още улици

Ще бъдат ли избрани управител на Комплексния онкологичен център в Шумен и обществен посредник в община Шумен? Това ще решат общинските съветници на първата им редовна сесия след лятната почивка.  Конкурсът за ръководител на лечебното заведение приключи в края на август. Най-висока оценка има досегашният управител д-р Свилен Арнаудов. Дияна..

публикувано на 16.09.24 в 15:16

Заместник-кмет за един ден

Петокласничката Жанет Радева днес зае поста заместник-кмет по образование и култура за един ден. От тази година тя учи в Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович". Пред кметския екип тя сподели идеите си за развитието на просветата и културата в града ни.  Първото предложение е отваряне на сладкарница в Младежкия дом с арт пространство, където..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Събраха тон отпадъци

Над 1 тон отпадъци събраха през почивните дни служители и работници на Държавното горско стопанство в Нови пазар. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, които са изхвърлени покрай главният път Никола Козлево - Хърсово.  Горските събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки..

публикувано на 16.09.24 в 13:33