Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро без хартиени рецепти

Снимка: БГНЕС

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено.

Той заяви още, че системата е тествана, може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.


По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагат тестовете на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, уточняват от ведомството. Обичайно тези тестове се правят два пъти в годината. Целта е да се..

публикувано на 01.10.24 в 09:37

Изплащат пенсии от 7 октомври

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври.  На 3 октомври ще бъдат изплатени обезщетенията за бременност и..

публикувано на 01.10.24 в 09:21

Безопасно небе за птиците

Птицезащитни устройства монтират служители на електроразпределителното дружество на съоръжения по мрежата в региона. Монтажите са по проект „Безопасно небе за птиците в Североизточна България“.  До момента специалистите са поставили птицезащитни устройства на 247 стълба, като най-много – 152, са в областите Шумен и Търговище, откъдето започна..

публикувано на 01.10.24 в 09:06

Тестват системи за тревога

Тест на Националната система за ранно предупреждение и системата BG-Alert ще се проведе днес в цялата страна. От 11:00 часа ще се излъчат акустични сигнали - предварително записани гласови съобщения, излъчвани неколкократно, които съдържат информация за вида опасност и последващи съобщения за конкретната ситуация.  Тестът приключва с национален..

публикувано на 01.10.24 в 07:30

Облаци и слънце

Преди обед времето ще е предимно облачно, а в Добруджа все още ще превалява дъжд. След пладне валежите ще спрат и облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще се повишат слабо спрямо вчерашните и ще са в интервала между 15 и 20 градуса, за района на Шумен около 16 градуса.  Прогнозата е на..

публикувано на 01.10.24 в 05:52

Планово без ток на 1 октомври

Разград На 01.10.2024, от 8:30 до 17:00 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Езерче, ТП "Дервента", ТП "Мелница", ТП "ЗИТА", ТП "Техн. работилница", ТП "Зига Мекс", ПС ВИК, ТП "Винпром"; гр. Цар Калоян: ТП 1, ТП 7, ТП 10. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 8:00 до 17:00, в районите на с. Осенец, с...

публикувано на 01.10.24 в 05:25

Последен срок за корекция

Днес изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, съобщават от НАП.    При откриване на грешка в декларираните данни,  гражданите и дружествата имат възможност еднократно да правят промени чрез подаване на нова декларация.  Физическите лица могат да коригират декларираните от тях данни по..

публикувано на 30.09.24 в 09:23