Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават за управител на КОЦ

Снимка: Радио Шумен

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия. 

Предложението той да се върне на директорския стол е на кмета на община Шумен проф. Христо Христов, който обяви, че така ще се тушира напрежението между двата лагера в КОЦ-а. 

Договорът с настоящия директор на Онкологичния комплекс д-р Свилен Арнаудов изтече преди почти година. Оттогава администрацията не може да стартира процедура по избор на нов управител, заради спорове в изискванията към кандидатите. В момента д-р Арнаудов е в болничен, който ще продължи повече от месец. 

„Предложението е правилно. Кметът Христов се вслуша в нашия апел да реши въпроса по най-бързия начин. Това ще тушира напрежението в КОЦ, а и ще даде равен старт на кандидатите за новия конкурс за управител“, каза общинският съветник Ивайло Илиев от ГЕРБ.

„Какво налага тази спешност, след като на предното заседание на правна комисия всички, включително кметът, се обединиха около идеята, че е нужно повече време за обсъждане на проблема със забавения конкурс за избор на директор?“. Това попита съветникът Веселин Пенчев от „Левицата“. „Не мога да участвам в гласуването, тъй като лично аз не мога да си изградя позиция дали на този етап това е най-правилното решение“, обяви той.

„С това решение ще се демонстрира неуважение към един лекар, който е направил много за шуменския онкологичен център“, обясни Даниела Русева от местната коалиция ДБГ. „Минало е достатъчно време, в което е можело да бъде обявен конкурс и най-достойният да спечели. Не съм съгласна сега за един ден буквално да махаме стария управител и да слагаме новия стар. По време на комисията по здравеопазване имаше блъскане с юмруци, имаше блъскане на вратата. За мен юмруците победиха в този общински съвет с тази докладна записка, а не разумните доводи, които са житейски и юридически обосновани“, добави тя.

Влошените взаимоотношения между лекарите в КОЦ са провокирали кмета Христов да предложи връщането на д-р Караниколов. „Реших да създадем възможност до избора на нов управител да се нормализират взаимоотношенията между лекари и медицински работници. Това е крайно необходимо, за да създадем условия за един обективен избор на най-добрия лекар, който да ръководи центъра през следващия мандат“, обясни кметът Христов.

Борислав Костов от ПП „Възраждане“ пък оспори законността на извънредната комисия, тъй като тя и предложението на кмета са им били изпратени вчера след 16:00 часа. „Не е спазен законосъобразният 24-часов срок, не е спазена и процедурата, която следва да свика тази комисия“, изчете част от декларация на шуменските общински съветници от "Възраждане". 

„Няма нищо нередовно и нищо незаконосъобразно. По всяко време може да бъде свикана правна комисия, стига тя да има компетенциите да разгледа даден проект“, репликира го Метин Джамбазов от ДПС.

Предложението на кмета Христов ще бъде гласувано на заседание на Общински съвет- Шумен. То ще се проведе утре в зала 363 на общината. 

По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синптичната прогноза за новата седмица

В понеделник ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Минималните температури ще са между 16° и 21°, а максималните от 26°-31° по Черноморието и до 33°-38° във вътрешността.  Във вторник ще има по-значителни увеличения на..

публикувано на 30.06.24 в 15:40

Завърши състезанието "Шуменско плато 2024"

Димитър Карабахчиев от варненския клуб "Tri Team" постигна първото време в най-тежката дисциплина на състезанието "Шуменско плато 2024" - колоездене, бягане и дуатлон, което се проведе днес по пътеките на Шуменското плато. Той е първи в генералното класиране при мъжете дуатлонисти, като измина дистанциите от 32 км. колоездене и 10 км. бягане за 2 часа и..

публикувано на 30.06.24 в 15:25

Обявиха най-добрите исторически любителски филми

Наградиха победителите в Международния фестивал на любителските исторически филми.Това стана на специална церемония в НЧ „Добри Войников-1856“ в Шумен.Жури с председател проф. д. н. Божидар Манов и членове д. н. Силва Хачерян, доц. д-р Стефан Минков, доц. д-р Александър Донев и Стефан Хаджи Андоновски определи следните награди на фестивала:..

публикувано на 30.06.24 в 13:30
Митрополит Даниил Видински

Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Данаиил е новият български патриарх. Това стана ясно след преброяването на бюлетините от втория тур за избор на патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.  Даниил Видински получи на балотажа 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три от бюлетините бяха недействителни.  Новият..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Загинал е мъж, управлявал каруца

29-годишен мъж от Попово е загинал при катастрофа на път lll-204, км 29+790, съобщават от полицията в Търговище. Той е управлявал каруца в посока Разград, когато 22-годишен мъж – шофьор на лек автомобил БМВ, го застигнал и ударил в задната част.  В резултат на пътния инцидент 29-годишният мъж е загинал на място. До него в каруцата е пътувал..

публикувано на 30.06.24 в 11:55

Шофьор на мотопед без книжка

Мотопед „Kreidler“ е спрян късно снощи за проверка в заветското село Брестовене, съобщават от полицията в Разград. Служителите на реда са установили, че 33-годишният водач е неправоспособен, а превозното средство е без регистрация.  Пробата на мъжа с дрегер е отчела 0,58 промила алкохол в издишания въздух. За случая е уведомен дежурен прокурор,..

публикувано на 30.06.24 в 11:42

Започна фолклорният събор "Златната гъдулка"

Започна 54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната. Участва и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова.  Певци, инструменталисти и танцьори ще се състезават за награда във форума в две категории - колективно и..

публикувано на 30.06.24 в 10:44