Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светли вторник е

Снимка: BGNES

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот.

По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица, която почитаме днес.

Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети апостол Тома, наричан Неверни, тъй като се усъмнил в чудото на Възкресението.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо и през новата седмица!

Температурите ще продължат бавно да се повишават и през следващата седмица. В понеделник ще е слънчево, сутринта – почти тихо. По-късно ще духа слаб вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще са между 17 и 22 градуса, максималните – от 34 до 39 градуса. Във вторник вятърът временно ще се ориентира от..

публикувано на 07.07.24 в 14:23

Честваме българските светци

Втората неделя след Петдесетница Българската православна църква отбелязва деня на всички български светии. Те били християни, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, обясни за Радио Шумен отец Николай от храма "Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово. "Историята на българската святост е различна от..

публикувано на 07.07.24 в 10:55

Жега и в неделя

Между 14 и 21 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът показва 14 градуса, в Шумен – 15, в Разград – 19, в Силистра – 20, в Русе – 21 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 991 хектопаскала – по-високо от средното за юли – и бавно ще се понижава. Относителната влажност на..

публикувано на 07.07.24 в 07:48

ДПС в Североизтока е за единство

За единство и заедност се обявяват в декларации, приети на заседания снощи, Областните съвети на ДПС в Североизтока. Документите са публикувани на страниците на партийните организации във Фейсбук. Областният съвет на ДПС в Шумен застава зад единството на партията и подкрепя почетния председател Ахмед Доган и лидера на движението Делян..

публикувано на 05.07.24 в 13:59

Шестима напуснаха ПГ на "Величие"

Шестима депутати от "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10 народни..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

145 години МВР

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника..

публикувано на 05.07.24 в 09:11

Търсят нов механизъм

Здравната каса и фармацевтите търсят нов механизъм, по който да се плащат на аптеките изпълнените рецепти за безплатните лекарства. Днес разговорите продължават.  Ако не се изработи нова формула, това създава опасност Здравната каса да изпадне в невъзможност изобщо да плаща на аптеките. Още вчера от там предупредиха, че разходите са скочили..

публикувано на 05.07.24 в 09:04