Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юни- Международен ден на детото

Снимка: Данче Бозаджиева

На 1 юни отбелязваме Mеждународния ден на детето. 

Празникът води началото си от Световната конференция в Женева през 1925 г., посветена на детското здраве и благосъстояние. Международните чествания започват от 1950 година, а у нас през 1927 г. след издаден специален указ на цар Борис III.

1 юни ще бъде отбелязан с различни прояви в цяла Североизточна България. В Шумен традиционно много игри и забави ще има в Градската градина. Малко преди 9:00 часа ще бъде даден старт на турнир по футбол за ученици от I- IV клас. От 10:00 ч. са планирани състезания по шахмат, слалом с велосипеди, ролери, тротинетки, дартс и арт работилница. Също там ще бъде открит и "Панаир на науките, технологиите и изкуствата". Отново в 10:00 ч., в парка до сградата на община Шумен, са организирани творчески ателиета съвместно с Центъра за подкрепа на личностното развитие "Анастас Стоянов", Общинския младежки дом и Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато". След 9:00 часа децата ще могат да се запознаят с работата на старите занаятчии в "Селище на занаятите", което ще бъде разположено в пространството от пл. „България" до Цветния пазар. Аудиовизуална инсталация може да се наблюдава в изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 10:00 часа.

За децата в Търговище от 10:30 ч., в зоната около чешмичката с момченцето в центъра на града ще бъдат обособени кътове по интереси.

Под мотото „Шарената въртележка“ са празничните прояви за децата в Разград. Първите часове са посветени на домашните любимци. Следобед децата ще могат да се включат в работилничка „Забавно люто с академия „1, 2, 3 старт” и да рисуват на асфалт. В 17:00 ч. на сцена Ронда ще бъдат връчени Годишните награди на Центъра за работа с деца. Церемонията ще завърши с концерт на възпитаниците на Центъра.

Много забавления по случай 1-ви юни ще има и в Русе. През целия ден Доходното здание ще бъде домакин на 17-ото издание на балетния фестивал „Танцуваща река“. Общоградският празник „Пъстра въртележка“, ще започне в 11:00 на площада пред сградата на Община Русе. В същия час Държавният куклен театър ще подари на най-малките спектакъла „Маша и мечокът“. От 11:00 ч. започва  и инициативата „Пластмаса за книжка“. Срещу стара, счупена или ненужна пластмасова играчка всеки може да получи нова детска книжка. Събитието ще се състои пред Съдебната палата и до Вазата в Парка на младежта. Фестивал на семействата на Русе под наслов „Мисия Мама, Татко и Аз“ ще се състои от 11:30 часа на пл. „Княз Александър Батенберг“. Русенският исторически музей кани на поредното издание на Детска нощ в музея от 17:00 ч.Празникът на детето ще завърши на свечеряване в градинката на пл. „Княз Александър Батенберг“ с Ателие за рисуване със светлина под наслов “Аз и приказният ми герой“.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за ученици

До 15 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ в страната се приемат заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. Сумата се изплаща на два пъти – 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 04.07.24 в 08:49

Фармацевти на протест

Фармацевти от Шуменска област ще се включат днес в символичния протест на колегите си от цялата страна. В региона ще има аптеки, които няма да обслужват клиентите между 9:00 и 9:30 часа.  Съсловието не е съгласно с готвените промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Сега Здравната каса плаща на..

публикувано на 04.07.24 в 08:19

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен . Четвъртък, 04.07.2024 г.: Разград На  04.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Медовене и част от с. Брестовене. На..

публикувано на 04.07.24 в 07:43

Времето в четвъртък

Днес облачността над Североизточна България ще бъде променлива, валежи не се очакват.  Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в следобедните часове чувствително ще отслабне.  Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за Шумен около 27°.  Прогнозата за времето е на Венета Тодорова от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 04.07.24 в 07:02

Нови областни управители на Разград и Шумен

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Севджан Съдкъев е назначен за областен управител на област Разград. Притежава богат административен опит. Придобива..

публикувано на 03.07.24 в 19:40

Първият мандат се провали

Парламентът отхвърли номинацията за Росен Желязков за премиер и с това дневният ред на заседанието беше изчерпан и заседанието е закрито. "За" кандидатурата са гласували 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - 2 депутати. "За" са гласували 68 депутата от ГЕРБ-СДС. ДПС - "за" - 30, 14 - "против", един "въздържал се". От..

публикувано на 03.07.24 в 16:26

Остава енергийната помощ за хората с ниски пенсии

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите от 1 юли. Това става възможно, след като служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент. С него се намаляват доходите от пенсии при определяне..

публикувано на 03.07.24 в 15:39