Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Награди за първенци

Снимка: Алкомет АД

На специална церемония на 1 юни, Ден на детето, в Младежкия дом в Шумен бяха връчени наградите на отличените ученици в конкурса „Индустрията в нашия град“. Конкурсът, организиран за пети път от Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), се провежда под патронажа на кмета на община Шумен проф. Христо Христов и с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД. Тази година в конкурса участваха 152 ученици от 1 до 12 клас от Шумен и областта.


На церемонията присъстваха Николай Колев, заместник- кмет по икономическо развитие на община Шумен, Хюсейин Умут Индже, изпълнителен член на УС на „Алкомет“ АД, Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ, Никола Рангелов, председател на УС на БАМИ, проф. д-р Емил Михайлов, декан на Факултета по металургия и материалознание в ХТМУ, и доц. д-р Розина Йорданова, заместник-декан на същия факултет.

Участниците в конкурса бяха разпределени в три възрастови групи: от първи до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Малчуганите от първата възрастова група участваха със свои рисунки, а останалите писаха есета по темата.

В първата възрастова категория предметни награди получиха Асения Димитрова (10 г., АРТ Школа Чифлигарови), Букре Мухарем (9 г., НУ "Илия Блъсков"), Есила Исмаил (2 клас, СУ “Йоан Екзарх Български”), Александра Петрова (9 г., АРТ Школа Чифлигарови) и Радина Димитрова (2 клас, Арт Школа ЦПЛР-ОДК). Поощрителни награди - книги получиха Хатидже Бинай (2 клас, СУ "Трайко Симеонов") и Изабела Алина-Мариусова Йоани (3 клас, ОУ "И.С. Тургенев"). Наградите връчи заместник-кметът на община Шумен Николай Колев.


Предметните награди за втората възрастова група бяха връчени на Габриела Тодорова (7 клас, СУ "Панайот Волов"), Синем Синан Мюмюн (7 клас, СУ "Сава Доброплодни"), Светлен Симеонов (6 клас, СУ "Йоан Екзарх Български), Фийби Елизабет Провоу (7 клас, СУ "Йоан Екзарх Български) и Алекс Митков (7 клас, VI Основно училище "Еньо Марковски"). Поощрителни награди - книги получиха Илина Танчева (6 клас, СУ "Сава Доброплодни") и Стилиян Стоянов (7 клас, СУ "Йоан Екзарх Български). Наградите бяха връчени от Никола Рангелов и проф. д-р Емил Михайлов.

В категорията 9 -12 клас предметни награди получиха Даниел Ников (9 клас, ПГМЕТТ „Христо Ботев“), Анна Горанова (11 клас, СУ "Сава Доброплодни"), Далия Христова (9 клас, ЦПЛР-ОДК "Анастас Стоянов", клуб „Сладкодумци-дебати“), Стилияна Дончева (10 клас, ЦПЛР-ОДК, Клуб "Журналист") и Денис Исмаил (9 клас, ЦПЛР-ОДК "Анастас Стоянов", клуб "Дебати"). Поощрителни награди - книги получиха Белинда Мехмед (10 клас, ЦПЛР-ОДК "Ан. Стоянов", Клуб "Журналист") и Симона Сашева (11 клас, ПГ по икономика). Хюсейин Умут Индже награди призьорите в тази възрастова група.

„Конкурсът за есе, рисунка и творба е една чудесна инициатива, която вече пета година привлича участници, дава награди и позволява на децата да изявят своето творчество, своите идеи и виждания за това как би трябвало да изглежда нашият град, индустрията и хората в него“, каза заместник-кметът на община Шумен Николай Колев.

„Искам да поздравя всички деца, които са нашето бъдеще. Това събитие ни носи огромно удоволствие и удовлетворение. Голяма гордост е за нас да видим какво могат да създадат те и да им предоставим помощ и подкрепа. Благодаря на всички, които се включиха в конкурса“, каза Хюсейин Индже.


Творбите бяха оценени от жури от ХТМУ – София, с председател доц. д-р инж. Розина Йорданова, заместник-декан на Факултета по металургия и материалознание. Останалите членове на журито бяха доц. д-р инж. Светла Янкова и доц. д-р инж. Росица Гаврилова. Рисунките на малките художници бяха оценени от художника Пантелей Янков.

Предметните награди, осигурени от „Алкомет“ АД, включваха таблети.  Смарт часовници, преносими външни батерии и книги бяха осигурени от БАМИ, а  грамоти и отпечатан сборник с творбите на всички участници в конкурса бяха осигурени от ХТМУ.

Дигитален вариант на сборника ще бъде предоставен на всички участници в конкурса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми в Новата поликлиника

Актуализиране на цените в микробиологичната лаборатория на ДКЦ-1 (Новата поликлиника) в Шумен и нова техника, поиска д-р Йорданка Йорданова. Това стана по време на работна среща на здравната комисия към Общинския съвет с представители на медицинското общинско заведение. „По време на пандемията от Covid-19 ние бяхме единствената лаборатория в Шумен без..

публикувано на 04.07.24 в 18:07

Спортни битки за празника

Служители на Областната дирекция на МВР - Шумен отбелязаха 145-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник 5 юли със спортни състезания. Турнир по футбол, теглене на въже, тенис на маса и турнир по стрелба са инициативите, организирани във връзка с празника.  Изключително оспорвани бяха футболните..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Проф. Добрев: Държавността ерозира

Проф. Добромир Добрев от днес не е областен управител на Шуменска област. Новината дойде от Министерския съвет снощи, а днес проф. Добрев благодари на екипа, с който е работил. „За себе си мога да кажа, че се отнесох сериозно към работата и съм доволен. Специални благодарности искам да изкажа на хората, които имаха доверие в мен и ме оставиха..

публикувано на 04.07.24 в 13:40

Закана за убийство

44-годишен мъж от село Осеновец бил задържан за закана за убийство към 40-годишна жена, с която живее на семейни начала.  Сигналът бил приет малко след 19:30 часа в дежурната част на областната дирекция. Изпратеният на място екип установил мъжа и го задържал в полицейския арест в Шумен.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 04.07.24 в 11:46

Двама пияни въртят волани

Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол през последните 24 часа. Автомобилите и на двамата са иззети. Това съобщават от шуменската полиция. Първият водач, на 31 години, бил с "Пежо". Спрян бил за проверка около 23:40 часа на 3 юли в село Браничево. Не представил свидетелство за управление. Изяснено било, че е неправоспособен и..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Катастрофа взе жертва

73-годишен мъж е загинал при катастрофа в ранните следобедни часове вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за произшествието е приет в 14:00 часа в дежурната част на областната дирекция. Съобщено било за преобърнат лек автомобил в канавка на пътя между селата Дойранци и Вълнари.  Към мястото на произшествието са насочени екип на..

публикувано на 04.07.24 в 10:55

Паркинг и алея до игрището

Започва вторият етап на благоустройството на пространството около игрището за мини футбол в Нови пазар. Вече са монтирани 100 пейки за публиката. Това съобщават от общинската администрация. Ще бъде изграден паркинг с 29 паркоместа, четири от които са предназначени за хора с увреждания. Предвидено е да се засадят дървета, както и да се направят улично..

публикувано на 04.07.24 в 09:29