Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия. 

Христина Денчева заслужи специалната награда за диригентско майсторство. Плакетът се присъжда от Съюза на българските музикални и танцови дейци. 

Във фестивала в Балчик участваха над 20 формации от България, Сърбия и Ангола.

Този следобед Христина Денчева и част от хористите ще бъдат гости в предаването на Радио Шумен „Истории за историята“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлин Русев свири на цигулка "Амати"

С концерт на виолиста Светлин Русев се открива 70-ия творчески сезон на Шуменската симфониета. На цигулка "Амати" той ще изпълни Концерт за цигулка от Пьотр Илич Чайковски. Заедно с него ще свири и Шуменската симфониета с диригент Славил Димитров.  За да приобщи към класическата музика младите поколения, Симфониетата възобновява образователните..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Най-добър славянски музей

Приза „Най-добър славянски музей за 2024 г.“ спечели Регионалният исторически музей в Русе на Десетата церемония по връчването на наградите „Жива“. Събитието се проведе в Габрово, а домакин стана Регионалният етнографски музей на открито „Етър“. Организатори са Форумът за славянски култури и Министерството на културата на България. Наградата..

публикувано на 02.10.24 в 12:42

Няма нарушения в театрите

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има, те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Радио Шумен припомня, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен..

публикувано на 02.10.24 в 11:56

Театрални срещи в Русе

Първото издание на фестивала „Есенни театрални срещи в Русе“ ще се проведе от 8 до 13 октомври в пространствата на Доходното здание в дунавския град. Фестивалът ще събере на една сцена редица звезди от театралното, литературното и филмовото изкуство. Той се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и община Русе чрез програма..

публикувано на 02.10.24 в 10:53

Родни гласове в Краков

Смесеният хор "Родни звуци" при НЧ "Добри Войников-1856" с диригент проф. д-р Николай Андриянов се завърна от престижно участие в Международния фестивал на хоровете и оркестрите в Краков. Хорът изпълни православни и католически църковни песнопения.  Музикалният фестивал е организиран от Musik Reisen Faszination (Баден-Баден, Германия) с председател..

публикувано на 30.09.24 в 15:10

Награди за най-добрите

Симона Стефанова от Шумен спечели първо място в категорията за певци от 14 до 17 години в XI издание на Международния певческия фестивал "Есенни шуменски вечери". В категория за изпълнители до 13-годишна възраст на първо място се класираха Преслава Няголова и Боряна Минчева от Шумен и Иван Станев от Бургас. Първа в категорията за изпълнители над 18..

публикувано на 30.09.24 в 08:32

"Postcard" в Шумен

Джаз групата "Postcard" отново гостува в Шумен. Концертът е от 19:00 часа днес (28 септември) в градинката пред НЧ "Добри Войников-1856".  Групата е сформирана в консерваторията "Принс Клаус" в Грьонинген. Свои авторски пиеси ще представят Ралица Тонева (алт саксофон, флейта), Неделчо Нинов (тенор тромбон), Вилизар Гичев (китара) и Теодор Тошков..

публикувано на 28.09.24 в 15:14