Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволческа акция на прицел

4
Снимка: Незабравка Кирова

Фирми, участвали в доброволческа акция за разчистване на сухи клони и растителност в района на крепостта Меджиди табия, са привиквани на разпит от полицията, по нареждане на прокуратурата.

В инициативата през март, организирана от кмета на Силистра, се включват и стотици граждани, за да премахнат натрупаната с години суха растителност, израстъци, паднали дървета и начупени клони – неприятна гледка и опасност за живота и здравето на всички, избрали местността за разходка, спорт и отдих.

Чували сме израза "Няма ненаказано добро". Така се получава и с акцията за прочистване района около крепостта Меджиди табия. С години там не е била извършвана сеч на суха и надвиснала над пътеките дървесна и храстова растителност.

В инициативата участват безвъзмездно местни дърводобивни фирми, както и стотици силистренци, които не помнят друг път, като тогава – на 10 март, на едно място да е имало толкова много хора, обединени от желанието да помогнат. 

Сега  обаче се прави проверка на фирмите, които са участвали в акцията, предоставяйки техника и работници.

Освен собственици, Стоян Узунов, Денислав Димитров и Йордан Стоянов са и общински съветници, привиквани на разпит.

От полицията са изпратили писмо с въпроси и до община Силистра, съобщи кметът Александър Сабанов. Дадени са и съответните отговори, а именно, че финансов ресурс от общината не е отделян и че дейностите са били под надзора на Държавно горско стопанство.

Официалната информация е, че проверката е възложена от Окръжна прокуратура на Икономическа полиция, по сигнал от ДАНС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водач на три наркотика

Под въздействие на дрога 42-годишен шофирал автомобил „Фолксваген“. Това съобщават от силистренската полиция. Вчера по ул. „Филип Тотю“ в Силистра той бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на амфетамин, кокаин и бензодиазепин.  Взета му е кръвна проба и е задържан за срок до 24..

публикувано на 16.10.24 в 09:51

Обновяват уличното осветление

Договор за обновяването на уличното осветление във всички населени места е подписала община Дулово, това съобщи за БТА зам.-кметът Айваз Чакър.  Проектът е на стойност близо 2 милиона лева и е финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се подмяна на електрически табла и на около 7000 осветителни тела с нови LED лампи. В..

публикувано на 14.10.24 в 09:07

Забравена тенджера подпали апартамент

Забравена тенджера върху котлон станала причина за пожар в апартамент, който гасиха огнеборци от РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера около 16:00 часа. Опушени са 20 кв. м стени. Други щети няма.

публикувано на 11.10.24 в 09:12

Полицаи гонят пиян по черен път

В полицейския арест е задържан и 51-годишен мъж. Той бил засечен от полицията край село Голеш да управлява АТВ.  При подадения знак за спиране от полицейските служители водачът не се подчинил, а се отклонил по черен път и направил опит да избяга. Минути по-късно бил спрян и тестван с дрегер, който отчел 2.12 промила. Проверка показала, че е лишен..

публикувано на 10.10.24 в 09:42

Канабис в отводнителен канал

39-годишен е задържан за престъпления, свързани с наркотици, при акция на полицията в Тутракан. На 4 октомври около 10:25 часа мъжът с лек автомобил „Хонда“ бил спрян за полицейска проверка по ул. „Симеон Папазов“ в града. Последвал тест с техническо средство, който отчел употреба на канабис от водача на моторното превозно средство. Същия ден..

публикувано на 07.10.24 в 13:33

Незагасена цигара подпали слама

Незагасена цигари подпали рула слама в стопански двор вчера. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера следобед в село Стефан Караджа. Неизгасена цигара станала причина за пожара, при който изгорели 6 рула слама.  Други 10 са спасени след намесата на огнеборците.

публикувано на 04.10.24 в 09:18
Община Тутракан

Финансова подкрепа за таланти

Родителите и настойниците на талантливи деца в Тутракан могат да подадат искания за предоставяне на финансова закрила до 22 октомври. Документите трябва да бъдат адресирани до кмета на община Тутракан и да включват копие от удостоверения за класиране на I, II и III място в олимпиади, състезания и конкурси, които доказват постиженията на детето...

публикувано на 04.10.24 в 08:35