Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вардят високите заплати на общинските шефове

2
Снимка: Радио Шумен

Общинските съветници в Шумен не пожелаха да бъде проверена дейността в лечебните заведения с общинско участие и одитор да отговори на въпроса защо директорите им получават в пъти по-високи заплати от кмета.

За предложението на ГЕРБ първоначално гласуваха 18 души и то щеше да мине, но общинска съветничка от ДПС, която работи в Онкологичния център обяви, че е допуснала грешка и поиска прегласуване. При втория тур подкрепата намаля и решението не мина.

По време на обсъждането кметът проф. Христо Христов обяви, че в общината няма назначени одитори. Процедурите текат, но кандидати няма за поста. Затова Христов предложи, ако ще се прави проверка, тя да бъде възложена на външни одитори.

Какви са вратичките в законодателството, които позволяват на ръководителите на тези лечебни заведения да получават толкова високи заплати, попита съветникът Иван Йонков. Защото максималният праг за директор на лечебно заведение може да е 9360 лева, стана ясно по време на разискването на темата. 

„В договорите на управителите не е заложено ограничение в размера на заплатите, обаче в наредба (№9 от 26.06.2000 г. на Министерството на здравеопазването  - бел. ред.), която е нормативен акт, има такава клауза. Непознаването на нормативната уредба не те оневинява. Да не се окаже с тази проверка, че трябва да се върнат едни пари“, обясни за Радио Шумен Светлозар Начев, съветник от групата на ГЕРБ.

„След миналата сесия съм изпратил писмо, до всички управители да спазват наредбата (не повече от дванадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец - бел. ред.), която да формира работните им заплати“, каза кметът на Община Шумен проф. Христо Христов.

„По време на сесията се изложи тезата, че увеличавайки си своите заплати, те намаляват своята печалба и дивидентът, който общината получава е минимален или нулев. Това не е справедливо. Ние можем пак да върнем печалбите в лечебните заведения, както се случва, но това трябва да го реши Общинският съвет“, добави кметът проф. Христов.

Тъй като по темата за одит на договорите на управителите в общинските лечебни заведения не бе взето решение, докладната ще се завърне като първа точка на следващата сесия. Същото важи и за следващата точка, в която Павел Павлов предлага да бъде назначена специална комисия, която да постави таван на възнагражденията, които могат да получават шефовете на лечебни заведения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Санират 20 блока в Шумен

Двадесет блока в Шумен ще бъдат санирани с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен това по Процедурата за модернизация на образователната среда, финансирана от Министерството на образованието и науката, ще бъде санирано и Трето основно училище „Димитър Благоев“.  Блоковете са одобрени за финансиране по програмата за саниране..

публикувано на 02.07.24 в 14:33
Язовир

Пестете водата

За намаляване на загубите и осигуряване на алтернативни източници за напояване апелират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), се казва в съобщение от пресслужбата на ведомството. С обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години са язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване като „Ястребино“,..

публикувано на 02.07.24 в 13:19

Делегация от Кулевча

С делегация от украинското село Кулевча се срещна областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев. Гостите, които са представители на кметството и училището в украинското село, в края на миналата седмица участваха в честване по повод 195 години от битката край село Кюлевча. Проф. Добромир Добрев акцентира на необходимостта от по-активни..

публикувано на 02.07.24 в 12:30

Дрогиран плаши хората

Сигнал за мъж в неадекватно състояние в двора на шуменската болница бил получен вчера около обяд в полицейското управление в Шумен. На място бил пратен екип на охранителна полиция. При извършената полицейска проверка на 30-годишния мъж от село Дибич униформените намерили и иззели плик с около 2 г суха тревна маса. По данни на мъжа веществото било..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Хванаха почерпен да шофира

47-годишен мъж от Шумен бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Около 10:00 часа вчера сутринта за проверка на ул. “Карел Шкорпил“ в Шумен екип на пътна полиция спрял лек автомобил "Мазда". Водачът бил във видимо нетрезво състояние. Пътните полицаи го тествали с дрегер, който отчел 2,60 промила...

публикувано на 02.07.24 в 11:37

Крадец в колата

28-годишен мъж от Долни чифлик бил задържан за грабеж на дамска чанта. Това съобщават от шуменската полиция. В сутрешните часове вчера на паркинг на бул. “Мадара“ в Шумен 35-годишна жена от града си отключила автомобила, седнала, оставила си дамската чанта на дясната седалка и малко преди да потегли, неизвестен отворил дясната врата на автомобила..

публикувано на 02.07.24 в 11:12

Събират строителни отпадъци

В Шумен контейнери за строителни отпадъци от домашни ремонти са поставени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“. Те може да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8:00 до 19:00 часа. Съдовете са предназначени за ползване единствено от физически лица и служат за събиране на инертни строителни отпадъци в обем до 2 куб...

публикувано на 02.07.24 в 09:13