Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Апостола

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски.

В Русе церемонията започва от 8 ч. пред паметника на Апостола в Парка на възрожденците. Свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат благодарствен молебен, а всички желаещи ще могат да поднесат венци и цветя в знак на признателност. Свое изпълнение ще представи и възпитаникът на Театрално студио „Маска“ към Общински младежки дом – Русе Христо Костов.

В Шумен отбелязването на годишнината от рождението на Левски и 146 години от освобождението на Шумен ще започне от 09.00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“ с панихида за загиналите за освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие. От 10.00 часа пред паметника на Васил Левски на площад „Освобождение“ е ритуалът по полагане на венци и цветя. 

С композицията „Наша е тази земя", посветена на годишнините, стихове ще представят: Даяна Гинева, Янита Джамбазова и Божидара Маринова от Детско-юношеския театър „БИС“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ с ръководител Диана Колева.

Слово по повод честването ще произнесе д-р Антония Панева, началник на Държавен архив – Шумен. От 19.30 часа ще започне концерт „Танго под звездите“ на Симфониета-Шумен, който ще се проведе на Шуменската крепост, сцена: „Стария град“. За удобство на гражданите, решили да посетят концерта, е осигурен автобусен транспорт. От сградата на Община Шумен в 18.45 часа и в 19.00 часа ще тръгнат автобуси към ИАР „Шуменска крепост“. След приключване на концерта автобусите ще тръгнат в 21.00 часа от Стария град към сградата на Общината.

В Търговище годишнината ще бъде отбелязана с полагане на венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на града. Началото е в 9:30 ч.

Кратка програма преди началото на официалната част ще изнесе Духовият оркестър „Васил Абрашев“ към Община Търговище.

Кметът д-р Дарин Димитров отправя апел към ръководителите на държавни и обществени, образователни, културни институции в общината, както и към всички съграждани, на 18 юли да поднесем цветя и заедно да почетем живота и делото на Васил Левски.

В Силистра церемонията е от 09:30 часа пред паметника на Васил Левски.

В Разград тържеството започва в 10,00 ч. с музикално-поетична композиция под наслов „Славим те, Апостоле“. Ще се проведе и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежи и гръмотевици

Днес отново облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи, на места с краткотраен характер, придружени от гръмотевици. Възможни са по-значителни сумарни количества. Ще духа умерен вятър от север. Максимални температури между 24° и 29°, за Шумен - около 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от Националния институт по..

публикувано на 30.08.24 в 07:12

Без ток днес

Разград Днес от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Лудогорци, ТП 4; ТП 1, ТП 2 с. Старо Селище; с. Йонково, ТП 1, ТП 2, ТП 3, БКТП 5 Йонково; ТП 4 Кошари, ТП 2 с. Лудогорци, ТП 3 с. Голям Поровец Чужди ТП: БКТП "Николови Груп" с. Голям Поровец, ВТП "Глобул" с. Лудогорци, МКТП "Виваком" с. М. Йонково, ТП "Земеделска..

публикувано на 30.08.24 в 07:08

Погнаха "енергийния прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Темата стана популярна, след като българска поп фолк певица публикува в..

публикувано на 29.08.24 в 16:22

Помощи за лозари и винари

Заявления за авансово плащане чрез Системата за електронни услуги могат да подават всички земеделски стопани със сключени договори по програмите „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“. Това съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.  Ползващите финансова помощ трябва да прикачат в Системата сканирани или..

публикувано на 29.08.24 в 08:55

Почитаме свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни тя тържествено празнува рождението му, а на..

публикувано на 29.08.24 в 08:47

Консултации за РИК

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори от 2 до 11 септември. А до 1 септември, областните управители трябва да проведат консултации с партиите за състава на районните избирателни комисии. Консултациите за състава на Районните избирателни комисии в Шумен,..

публикувано на 29.08.24 в 08:19

Облаци и дъжд в четвъртък

Между 19 и 23 градуса са температурите в Североизточна България тази сутрин. В 6:00 ч. в Разград и Търговище са измерени 19 градуса, в Шумен и Силистра – 21, в Русе – 23 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 987 хектопаскала – близко до средното за месеца, ще се запази без съществени промени. Относителната влажност на въздуха е 69%. Днес..

публикувано на 29.08.24 в 07:18