Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към Левски

4
Снимка: Областна администрация Русе

С възпоменателна церемония в Русе беше отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски. По традиция инициативата бе организирана от община Русе и Областната администрация. На събитието присъстваха редица представители на държавната и местната власт. 

Церемонията започна с изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. След това Христо Костов от Театрална студиа „Маска“ при Общинския младежки дом изпълни стихотворението на Блага Димитрова „И все Левски“. 

Отслужени бяха заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от Главиницкия епископ Макарий и свещеници от Русенската света митрополия, а почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“, бе строен пред паметника. 

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации. 

Според историка д-р Веселина Антонова, Русе е посещаван от Дякона около 10 пъти. Сведенията за това са получени от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе.


По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

12 милиона за благоустройство

Над 11 млн. лв. получава община Русе от държавата за рехабилитация и благоустройство на два обекта. Първият проект е общинският път Русе – Николово на стойност 10 908 000 лв. Участъкът е важен и изключително натоварен. Използва се ежедневно от работещите в големите индустриални предприятия в района, както и за връзка до Лесопарк „Липник“. А вторият е..

публикувано на 05.09.24 в 15:34

Златен медалист с награда

Двукратният златен медалист в тласкането на гюле в клас F55 от Параолимпийски игри от Париж през тази година и от Рио де Жанейро през 2016 г. Ружди Ружди бе удостоен със знака на областния управител на Русе Драгомир Драганов. Отличието бе връчено на шампиона за изключителния му принос към развитието и популяризирането на спорта в България. „Този..

публикувано на 05.09.24 в 10:10

Нужни са още пари за операта

Около 6 млн. лева са необходими за довършване на ремонта на пострадалата след пожар преди четири години сграда на Русенската опера, каза директорът на културния институт Пламен Бейков, съобщава БТА. Покривът на Русенската опера отдавна е изграден, а сградата вече е укрепена.  "Има проведена обществена поръчка и избран изпълнител за оборудването на..

публикувано на 05.09.24 в 08:51

Отиде си ректорът на РУ

На 62-годишна възраст почина проф. д-р инж. Пламен Кангалов - ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, съобщават от пресцентъра на висшето училище.  Проф. Кангалов е член на редица наши и чужди организации и редколегии, а научно-изследователската му работа включва участия в изследователски и образователни проекти и договори. Автор е на над..

публикувано на 04.09.24 в 13:22

Режат опасни дървета

Екипите на ОП „Паркстрой“ ще премахнат днес четири изсъхнали дървета на площад „Свобода“ в Русе. Това съобщават от общината.  Дърветата са оценени като опасни заради лошото им състояние, което може да застраши безопасността на гражданите и инфраструктурата в района. Районът около дърветата ще бъде обезопасен по време на работата. Апелът към..

публикувано на 04.09.24 в 09:12

Денонощна охрана на Дунав мост

Денонощно екипи на МВР осигуряват на място безопасността на движението и проходимостта в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Това съобщиха от областната администрация. Екипите работят основно в зоната на кръговото кръстовище между бул. „България“ и бул. „Тутракан“.  В случай на усложнена пътна обстановка на място ще бъдат изпращани..

публикувано на 04.09.24 в 08:42

Мащабно учение в Русе

Мащабно учение за аварийна готовност организират в Русе, съобщиха от общинската администрация. Щ абната тренировка ще се проведе в сградата на община Русе от 9:00 до 11:00 ч., а след това до 13:00 часа практическата част ще се състои на площадката на предприятие, класифицирано с висок рисков потенциал.  Целта е да се подобрят уменията на членовете..

публикувано на 04.09.24 в 08:25