Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха пари след съмнение за ало измама

Снимка: Асен Радков

Двама мъже от Шумен са предали парични суми в полицейското управление в града, след като са се усъмнили, че са станали помагачи в телефонни измами, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.

В събота в полицейското управление в Шумен местен жител обяснил, че бил нает за транспортна услуга от мъж след обява за работа. Работата му щяла да се състои в това да пренася документи от България до Румъния. Насочен бил да взема пакет с документи от Нови пазар, веднага трябвало да ги закара до офис в Румъния. Преди да тръгне мъжът споделил на свой приятел, че си намерил доходна работа- щял да пренася документи и да му плащат добре. Приятелят му се оказал полицейски служител. Накарал го да погледне какво пренася и след като станало ясно, че в плика няма документи, а парична сума веднага пристигнал в полицейското управление и ги предал. 

Изяснено било, че парите били взети от 83-годишен мъж от Нови пазар, когото телефонни измамници успели да излъжат по познатите схеми- лечение на близък. Сумата, която възрастният мъж предал била 4120 лева. С него се свързали полицейски служители от РУ- Нови пазар преди да разбере, че е измамен. Работата по документиране на престъплението продължава.

28 500 лева била предадена от мъж от Шумен в полицейското управление в града вчера. Няколко дни преди това на мобилния му телефон се обадил мъж, който се представил за служител на фирма за изкупуване на земеделски земи в България. Попитал го дали има възможност да пътува до Румъния да пренася документи. Предложил му добро възнаграждение. Няколко дни поред се чували и му казвал да бъде в готовност за пътуване. Поръчката дошла в неделя. Мъжът трябвало да отиде до град извън област Шумен, да вземе документи и да ги закара в Румъния. Отишъл на посоченото място, пакет му предала възрастна жена. След като потеглил, провел няколко разговора с мъжа, който го направлявал накъде да кара. Указанията били да се насочи към границата. 

Шуменецът се сетил, че жената от която взел парите била разтревожена. Усъмнил се, отворил пакета и видял голяма парична сума. Последвал разговор в който попитал защо няма документи, а пари, а мъжът му отговорил, че парите са пратени за покупки на нейни близки. Предложил за транспорта по-голямо възнаграждение, но шуменецът му отказал. 

Последвали закани и заплахи, но мъжът предал сумата от 28 500 лева в полицейското управление в града. 

Предстоят действия по документиране на престъплението с полицейски служители от друга областна дирекция.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2.3 милиона за ВиК системи

Над 2,3 млн лева. ще получи безвъзмездна община Нови пазар за основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на населени места в общината. Това стана факт след подписването на договор с Държавен фонд „Земеделие” по Програма за развитие на селските райони.  Избрани са улици, където загубите на вода са най-големи, повредите..

публикувано на 17.09.24 в 16:12

Местят такситата от ДКЦ-1

Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 (новата поликлиника) в Шумен ще се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране. Това реши днес на свое заседание Комисията по безопасност на движението към Община Шумен.  Освен това, за намаляване на автомобилите в района ще..

публикувано на 17.09.24 в 15:56

Деца изпитваха водачи на пътя

Познават ли водачите в Шумен Закона за движение по пътищата провериха днес ученици от СУ “Панайот Волов“ в града. Инициативата е част от мероприятията, свързани със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност.  С помощта на пътните полицаи Йоана Йорданова и Николай Николов децата спираха водачи и им задаваха въпроси, свързани с пътното движение...

публикувано на 17.09.24 в 15:25
Община Никола Козлево

2.5 милиона за паркове и асфалт

С близо 1 млн. и 600 хил. лева в две населени места от община Никола Козлево ще бъдат изградени площади и паркове. Това каза за Радио Шумен кметът Исмаил Ибрям. Средствата за общинския център са 700 000 лв., а за село Пет могили – 900 000 лв. Средствата по спечелените проекти вече са отпуснати от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 17.09.24 в 14:54

Класна стая под небето

Новата класна стая на открито в шуменското Средно училище „Панайот Волов“ бе използвана за първи път от осмокласници днес. На чист въздух и сред дърветата, посадени от ученици и родители през годините, се проведе час по български език и литература. Осмокласниците бяха провокирани от своята преподавателка Цвети Герговска и написаха послания към..

публикувано на 17.09.24 в 13:35

Обновяват Младежката сфера

В Младежката сфера в Шумен се извършва ремонт. Идеята е пространството да стане по-здраво и устойчиво на атмосферни влияния. Много шуменски фирми са дарили материали или са ги предоставили на по-ниски от пазарните цени. Ремонтните дейности се правят от строителни специалисти и от доброволци. Очаква се обновяването на Младежката сфера да приключи до дни...

публикувано на 17.09.24 в 13:01

Шуменче на международен конкурс

Третокласничката Мелиса Джавидова от шуменското Средно училище „Сава Доброплодни“ е единствената от България, която е избрана да представи страната ни на Международен конкурс в Сърбия, който ще се проведе в периода от 6 до 10 ноември в Нови Сад.  Мелиса, чийто вокален педагог е Галина Георгиева, е носител на множество първи награди и Гран при на..

публикувано на 17.09.24 в 12:11