Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тачев: Нищо ново на политическата сцена

Светлин Тачев
Снимка: Facebook /svetlintachev90

Основният сблъсък на предстоящите парламентарни избори през октомври ще бъде между двете фракции на ДПС. Това каза в ефира на Радио Шумен политологът Светлин Тачев.

"Общо взето, нищо ново на политическата сцена. Партиите изглеждат обрани в подготовката си за изборите. Дори посланията, които отправят в навечерието на предизборната кампания, също са сравнително умерени. Разбира се, има няколко неща на предстоящите избори, които ще са интересни. Едното е как ще се представят на практика двете ДПС-та - Алиансът за права и свободи и ДПС - Ново начало. Това ще е рунд от битката между Ахмед Доган и Делян Пеевски", посочи той.

Според политолога, ще бъде интересно също така как БСП ще се представи на изборите. По думите му, обединението на левицата е само механично и проблеми там все още има. 

"От монолитна партия, която уплътняваше лявото пространство, БСП се превърна в една нишова партия. Много важно е да видим какви послания ще направят политическите формации по време на предизборната кампания", каза още политологът Светлин Тачев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават изборните книжа

Секционните избирателни комисии (СИК) от община Търговище ще могат да получат изборните книжа и материали от местната администрация в събота - 26 октомври. Това ще се случва по график, публикуван в сайта на общината. За всяка комисия е определен час за получаване на материалите. Членовете на комисиите стриктно трябва да спазват графика, за да се..

публикувано на 21.10.24 в 15:20

Удостоверение за вота

Специална организация за работа в дните преди изборите, а също и в деня на вота създаде Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) в МВР, съобщава БТА. На всички, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение, заместващо документа за самоличност само за гласуване. За..

публикувано на 21.10.24 в 14:37

Обучение на СИК в Русе

Обучението на членовете на секционните избирателни комисии от област Русе ще се проведе утре - 22 октомври от 18.00 часа в зала „Арена Русе“. То ще бъде водено от Районната избирателна комисия. Присъстващите трябва да носят лист хартия, върху който да са изписани трите им имена, ЕГН-то и номера на секцията, в която ще бъдат назначени и ще се намират..

публикувано на 21.10.24 в 14:16

37 задържани за търговия с вот

37 са задържаните до момента при акции на полицията срещу търговията с гласове от началото на предизборната кампания. Това съобщиха от МВР.  Проведени са близо 200 специализирани операции. Получени са 308 сигнала, най-много в областите Бургас и Варна.  Създадена е организация за хората без лични документи от днес да могат да подадат в полицията..

публикувано на 21.10.24 в 12:06

Изтича срокът за подвижна кутия

Днес изтича крайният срок, в който се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция за предстоящите в неделя избори.  Заявленията се подават до кмета или кметския наместник, по пощата или по електронен път. Необходимо е да се приложи копие от документ за ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословното състояние на избирателя. Ако..

публикувано на 21.10.24 в 11:22

Проверете дали сте в списъците

Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна секция изтича днес за цялата страна. В община Търговище до момента желание да упражнят вота си в подвижна урна са заявили 31 граждани с трайни увреждания.  Вече изтече срокът за подаване на заявления за отстраняване на грешки в избирателните списъци. Всеки може да провери дали е..

публикувано на 21.10.24 в 09:02

Иззеха тетрадки с имена на хора

Заложни къщи, кредитни институции и търговски обекти бяха проверени в Разградска област по време на специализирана полицейска операция срещу търговията с изборни гласове.  В смесени магазини в село Дряновец са открити бележници с изписани имена на хора, срещу които фигурират различни по размер суми. Вариращите до 161 лв записи според собствениците..

публикувано на 18.10.24 в 15:53