Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма ваксини срещу грип

4
Снимка: Pixabay

Все още не са получени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години. Това съобщиха лични лекари от Шумен. 

„Поръчал съм за всички мои желаещи пациенти и очаквам безплатните ваксини до 10 октомври“, каза д-р Милен Чолаков. Според д-р Чолаков, до средата на ноември е най-подходящият период за противогрипни ваксини.

„В шуменските аптеки има два вида ваксини срещу грип и всеки може да си закупи. За децата има и трети вид - назална ваксина“, поясни магистър-фармацевтът Мария Велинова. Цените на ваксините в аптеките са от 22 до 28 лв.

Продължава и безплатната имунизация срещу Covid-19 .Това се прави в дежурни кабинети във всяка Регионална здравна инспекция. Имунизационният кабинет на РЗИ-Шумен на ул. „Цар Калоян“ №1 работи от 13:00 ч. до 15.00 ч. във вторник и от 10:00 ч. до 12:00 ч. в четвъртък с предварително записване. Ваксини срещу Covid-19 се поставят и в имунизационния кабинет на  МБАЛ-Шумен всеки четвъртък от 10:00 до 12:00 часа също след предварително записване.

От началото на тази кампания до момента в двата кабинета са поставени 187 ваксини, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Личните лекари не са заявили ваксини срещу Covid-19, защото техните пациенти не са проявили  интерес към тях, показа проверка на Радио Шумен.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силанизация на детските зъби

Започва ежегодната кампания за силанизиране на първите постоянни кътни зъби на децата от 5 навършени години до 9 ненавършени години в област Шумен. Тази година тя се провежда от 1 октомври и ще продължи до 10 ноември 2024 г., съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен. Кампанията е финансирана от Министерство на здравеопазването, като е част..

публикувано на 03.10.24 в 13:53

Неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като..

публикувано на 03.10.24 в 13:25

Арестуваха насилник на жена

41-годишен мъж бил задържан в полицейския арест след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала. Тя го обвинила, че й нанесъл психически и физически тормоз.  Сигналът в РУ- Шумен бил приет снощи. Към ул. “Черешово топче“ в града е насочен полицейски екип. Мъжът бил установен и задържан. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 03.10.24 в 09:49

Къща горя в Риш

Къща горя снощи в смядовското село Риш, съобщават от шуменската полиция. Съобщението е прието около 21:00 часа на 2 октомври. Към адреса е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово. Огнеборците заварили да гори покрив на имота. На помощ в гасенето пристигнал и противопожарен екип от Шумен.  Пожарът, който тръгнал след късо съединение, е..

публикувано на 03.10.24 в 09:38

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на област Шумен през октомври. На 3 октомври  екипите ще посетят селата Изгрев и Осеновец. Срещите ще се проведат в кметствата. Началният час в село Изгрев е в 10:00 часа, а в село Осеновец в 11:00 часа. На 10..

публикувано на 03.10.24 в 09:27

Реставрират срутената къща

Собствениците на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ в Шумен, която се руши от години, трябва да извършат необходимите реставрационни и консервационни дейности, разпореди със заповед кметът на община Шумен проф. Христо Христов, информира БТА.  Ако собствениците не изпълнят указанията за аварийно временно укрепване, това ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 08:39

Живей активно

Съботният ден е предизвикателство за тези, които обичат да се движат, а и за други, които искат да се включат в активното движение и да подобрят жизнената си кондиция. 5 октомври е Световен ден на ходенето и Шумен ще се включи с инициативи, които организира общината.  На две места – около ВиК и в началото на парка „Кьошковете“, е стартът на спортното..

публикувано на 02.10.24 в 14:42