Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарна сеч на Шуменското плато

Природен парк „Шуменско плато“
Снимка: ТИЦ Шумен

Не се наблюдава сериозно разрастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато. Това каза инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен. Засегнати са около 25% от дърветата. Предстои те да бъдат отсечени санитарно.

Работата ще започне от компрометираните насаждения по самото плато, където вече са разработени пътеки за извозване на дървесината. 

Значително по-труден ще е процесът по санитарната сеч по хълмистите терени. По тях първо трябва да бъдат създадени просеки. За да се направят тези пътеки, на места ще бъдат отсечени както болни, така и здрави дървета, предупреди инж. Гелов. Санитарната сеч по Шуменското плато най-вероятно ще стартира в началото на следващата година. 

Установени са и около 40 изсъхнали смърча по пътеката от входа на зоологическата градина в посока на бившото заведение „Лъвчето“ в парка „Кьошковете“. Тези дървета в напреднала възраст също ще бъдат премахнати. 

Не е предвидено залесяване след санитарните почиствания, защото процентът на болните дървета е нисък, добави директорът на РДГ-Шумен. 

„Шуменци няма да видят голи петна по платото, защото няма толкова големи поражения сред боровете. С течение на времето обаче насажденията ще станат смесени – широколистни и иглолистни“, обясни той. 

„Сечта не е самоцелна. Тя е средството. Не сме лошите ние, ние се грижим за гората“, допълни инж. Николай Василев, представител на Министерство на земеделието и храните. 

Преди да посети Шумен, той бе в Ловно стопанство „Нови пазар“, за да провери как се изпълнява европейския проект за борба с инвазивните растителни видове. 97 декара там са почистени от насаждения с акации, премахнати са кореновите им системи, а теренът е залесен с местни растителни видове. Още 50 декара са подготвени за залесяване. Европейската програма трябва да приключи през декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът поздрави златния информатик на Шумен

Поздрави и подаръци от кмета на община Шумен проф. Христо Христов получиха дванадесетокласникът Даниел Койнов и менторът му по информатика Бисерка Йовчева. Преди дни те заслужиха президентската награда „Джон Атанасов“ в направление „Учениците и техните преподаватели“. В националното отличие бе включен и другият преподавател на Койнов – Димитър Добрев...

публикувано на 09.10.24 в 17:07

Най-сетне вода в Костена река

След като в трите най-горещи летни месеци шуменското село Костена река беше без вода, от два дни най-накрая чешмите потекоха. След частичен ремонт на водопреносната мрежа вече има налягане. Предстоят обаче още много ремонти, а местните жители настояват старите тръби от 40-те години на миналия век да бъдат изцяло подменени.  Като наказание местните..

публикувано на 09.10.24 в 14:41

Прибраха колата на пиян

36-годишен мъж от село Развигорово бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката от екип на пътна полиция била извършена малко преди 01:30 часа на  9 октомври в село Длъжко. Пътните полицаи спрели водач на лек автомобил "Ауди А4" с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от село..

публикувано на 09.10.24 в 10:40

Грижа за здравето

Започнаха посещения в солната стая на ученици от начален етап на СУ ,,Панайот Волов" - Каспичан, съобщават от общинската администрация. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общината е осигурила едно безплатно посещение и промоционален пакет за най-малките. По този начин им се дава възможност да..

публикувано на 09.10.24 в 08:34
Индустриален парк - Шумен

Бизнесът на среща в Шумен

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се проведе днес в Шумен.  Събитието е от 13:00 до 16:30 ч. в Индустриалния парк. Ще бъдат обсъдени теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща..

публикувано на 09.10.24 в 08:14

Погват нарушители с колела и тротинетки

Следващата седмица инспектори от община Шумен и полицаи ще спират и предупреждават велосипедистите и водачите на тротинетки, че движението по пешеходната зона за тях е забранено, каза Валентин Велев от община Шумен. Ограничителният режим е обозначен с пътни знаци. Общинските инспектори не могат да налагат глоби, но полицията може.   "Тези..

публикувано на 08.10.24 в 16:32

Паметникът грейва в розово

Довечера паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен ще бъде осветен в розов цвят. Това съобщават от общината. Поводът е Националният Розов ден – 8 октомври, който е част от Международния месец на женското здраве. Националната кампания за повишаване осведомеността относно рака на гърдата е ключова в помощ за превенцията. Осветяването..

публикувано на 08.10.24 в 16:02