Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ибрямов остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева. 

Решението е окончателно.

Ибрямов е обвинен в търговия с влияние във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната. 

Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли е разрешение за неговото задържане и дали става дума за незаконен арест. Прочитът на съда е, че няма незаконен арест, тъй като, въпреки че председателят на парламента не е дала изрично разрешение той да бъде задържан, след като е разрешила да му бъде повдигнато обвинение, вече неговият имунитет и бил свален и по отношение на него са действали процедурите за обикновен граждани, и след съдебен контрол той е задържан под стража. 

Съдът потвърди изцяло определението на Софийския градски съд, че има опасност на свобода Ибрямов да извърши ново престъпление. Според съда, това се извлича както от високата обществена опасност на самото престъпление, така и на високата обществена опасност на самия деец, тъй като става дума за депутат с двоен имунитет - статут, различен от този на обикновените граждани. Имало и данни, че с парите, получени при спецакцията, е трябвало да бъдат купени гласове, а става дума за действия по време на предизборна кампания.

Пет вида специални разузнавателни средства са били използвани спрямо Ибрямов близо две седмици преди задържането му. Това се е случило с разрешение на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки имунитета на Ибрямов. Това стана ясно при разглеждането в открито заседание на жалбата на защитниците на независимия депутат.


По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна демовотът в Русе

Демонстрации за гласуване с машини на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври започнаха от днес в Русенко. Избирателите имат възможност да се запознаят на място с машината, да извършат пробно гласуване, да получат информация и пълно съдействие от представители на Районната избирателна комисия (РИК). Пробното гласуване ще продължи до 22..

публикувано на 10.10.24 в 14:02

МВР съдейства на гражданите

Звената „Български документи за самоличност" при Областната дирекция на МВР в Шумен ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. Това съобщават от шуменската полиция. По искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с..

публикувано на 10.10.24 в 12:20

Двама задържани при спецакция в Шуменско срещу търговията с гласове

Специализирана полицейска акция срещу изборна търговия с гласове се провежда днес в Шуменска област. До момента са извършени проверки на два адреса в Шумен, задържани са двама. Това каза за Радио Шумен комисар Румен Симеонов. " В момента се извършват процесуално-следствени действия, които да установят дали тези лица имат отношение към изборния..

публикувано на 10.10.24 в 08:34

Решават съдбата на Ибрямов

Софийският апелативен съд ще се произнесе по законосъобразността на постоянния арест на независимия депутат и кандидат за народен представител Джейхан Ибрямов. Той беше задържан в рамките на разследване на ГДБОП и Антикорупционната комисия в момент на получаване на голяма сума предварително белязани банкноти. С разрешение на председателя на Народното..

публикувано на 10.10.24 в 08:11

Мерки срещу манипулация на вота

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че властите заедно с Централната избирателна комисия вземат всички мерки, за да няма манипулация при гласуването както с хартиените бюлетини, така и с машините.  Той напомни на министрите от служебното правителство, че основната им задача е да организират честни и прозрачни избори. "С оглед на това..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Атанас Радев

България сменя модела

В политическата кампания виждаме ли точките на сближаване между партиите, за да излезе България от политическата криза? Предлагат ли решения на проблемите кандидатите за народни представители или поведението им е на политически инфлуенсъри? И в тази кампания има фрагментарност на посланията, а не политическа визия за развитие на страната. Това мнение..

публикувано на 09.10.24 в 13:48

Половин милион за реклама в медиите

Около половин милион лева са инвестирали партиите в реклама в медиите за първите 10 дни от предизборната кампания. Половината от тях са отишли към телевизия "Евроком". Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК.  От изследване на института е видно, че нито стотинка не е..

публикувано на 09.10.24 в 10:57