Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на белия бастун

Снимка: Личен архив

Ден на отворените врати обявява днес от 13:00 часа шуменският Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания. Инициативата е посветена на Международния ден на белия бастун 15 октомври. 

„Този ден не е празник за хората със зрителни увреждания, а ден за размисъл как обществото приема незрящите и за премахване на бариерите при общуването с тях“ – каза за Радио Шумен управителят на Центъра Галина Петкова. 

По време на деня на отворените врати ще бъдат представени помощно-технически средства за хора с увредено зрение (от 13:00 ч.), присъстващите ще се запознаят и с нови моменти при обучението по ориентиране и мобилност (от 14:00 ч.) и по брайлова грамотност (от 15:00 ч.).



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велосипедисти под контрол

Пешеходните зони не са за велосипедисти. Това е посланието на превантивната кампания, която започна в Шумен.  В следващите дни служители на Районното полицейско управление и общински инспектори ще спират водачи на велосипеди и тротинетки. Вместо глоби, засега те ще получават предупреждения. Всеки колоездач над 12 години трябва да се движи в най-дясната..

публикувано на 15.10.24 в 16:17

Ново попълнение в полицията

Четириногият полицай Роки е новото попълнение на полицията в Шумен. Той трябва да мине няколко етапа. В момента подрастващото куче, порода немска овчарка, заедно със своя водач полицай Ивайло Панайотов минава първия етап – този на социализацията. Чака ни много работа, защото след седмия месец ще покрива нормативи, за да се прецени каква ще е..

публикувано на 15.10.24 в 15:03

Полицията - в училище

Открит урок по пътна безопасност с ученици от начална степен се проведе в СУ "Сава Доброплодни" в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Той е част от поредицата инициативи във връзка с безопасно поведение на пътя към и от училище. Началникът на пътна полиция гл. инсп. Веселин Георгиев припомни на учениците да бъдат особено внимателни..

публикувано на 15.10.24 в 15:00

Пребиха мъж и жена пред заведение

Мъж и жена са били пребити пред заведение в Шумен. 43-годишен мъж е задържан за нанесената телесна повреда. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет около 20:30 часа на 14 октомври в полицейското управление в града. Съобщено било, че двама след скандал пред заведение на ул. “Петър Парчевич“ в Шумен нанесли побой на мъж на 37 години и на..

публикувано на 15.10.24 в 13:26

Младежи задигнаха автомобил

Двама младежи на 17 и 18 години откраднали лек автомобил "Фолксваген Поло“ във Велики Преслав, покарали колата и я върнали невредима. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за кражбата бил подаден в сутрешните часове вчера от 57-годишна жена. Автомобилът бил паркиран на ул. “Илия Р.  Блъсков“ в града. По нейни данни, кражбата станала за..

публикувано на 15.10.24 в 13:17

Прибраха колата на дрогирана

34-годишна шуменка била засечена да управлява лек автомобил след употреба на наркотици. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 18:30 часа вчера на кръстовище на улиците „Ивайло“ и „Драгоман“ в Шумен. Жената била с лек автомобил "Ауди А4“ с шуменска регистрация. При проверка с дръг чек е отчетена положителна на амфетамин и..

публикувано на 15.10.24 в 13:07

Системата на изпита зацикли

Част от деветокласниците в Шумен не успяха да проведат изпита по природни науки. Днес е вторият ден, в който деветокласници решават тест в три части – по биология, химия и физика.  Вчера тестът се проведе през платформата СмарТест и премина без проблеми. Днес тестът се провежда през друга платформа – Ведамо, до която част от учениците не са осъществили..

публикувано на 15.10.24 в 11:20