Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВМА стартира обучителната програма за здравни медиатори в ромските общности

Днес в аулата на ВМА стартира обучителната програма за здравни медиатори в ромските общности. Тази година обучението се осъществява от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет - София.

40 души ще бъдат обучени за здравни медиатори в ромските общности. рограмата е от 240 часа и ще приключи в средата на април тази година. За 25 от кандидат-медиаторите обучението се финансира от общините, в които ще работят. 130 здравни медиатори са обучени от началото на програмата досега коментира професор Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“

Той добави, че през последните години медиаторите са доказали полезността и необходимостта от тази нова професия. "Те са здравни образователи в общтностите. Изключително важна е тяхната роля по профилактиката, майчино и детско здравеопазване, националните профилактични програми, инфекциозни заболявания, социално значими заболявания, нито една здравна дейност в кварталите не се случва без тяхната помощ"

Професор Търнев добави, че медиаторите са тези които консултират необразованите, придружават ги и защитават техните права.

По публикацията работи: Марта Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптекар в София е намушкан с нож, нападателят е заловен

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на бул. "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В момента..

публикувано на 21.08.24 в 18:45

Изложба в Националната галерия в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полтава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на..

публикувано на 21.08.24 в 15:44
Стопкадър от срещата

Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър. Ние..

публикувано на 21.08.24 в 12:47

Временно спират водата в ж.к. "Връбница" 1

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи в ж.к. "Връбница" 1, на 21 август 2024 г. ще бъде спряно водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. "Свети Мина" от бул. "Ломско шосе" до ул. "Лютиче". Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа "Софийска вода" ще осигурени алтернативно..

публикувано на 21.08.24 в 09:06
Изглед с дрон над ремонта на ул. „Опълченска“ в частта от бул. „Сливница“ до ул. „Цар Симеон“

Защо ремонтът на ул. "Опълченска" е толкова важен, според Столичната община

Ако ремонтът на ул. "Опълченска" не бъде реализиран, това ще провали довършването на градския ринг , което е критично важно за ефективното движение в София. В резултат на това, градът ще продължи да страда от сериозни задръствания, особено в централната градска част. Това се посочва в позиция на Столичната община, изпратена до БТА във връзка с..

публикувано на 20.08.24 в 17:37

Земетресение от 2,7 по Рихтер беше усетено в някои столични квартали

Слабо земетресение е усетено по високите етажи на някои квартали на столицата.  То е регистрирано минута преди 16.00 ч. и е било с магнитуд 2,7 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил в южния квартал "Кръстова вада" , на дълбочина 15 км, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

публикувано на 20.08.24 в 16:50
Снимка: Сдружение Заедно за чиста природа

Софиянци са против сеч на дървета заради разширяването на "Опълченска"

"Започва масово изсичане на дървета по проект за разширяване на пътното платно по ул. "Опълченска" . Няма обществено обсъждане на проекта.  Днес се чака еколог от общината, който да маркира кои дървета ще се секат. Има брези и липи, които са над 20 години." Това коментира Дани Давидкова, която е сред хората, които тази сутрин протестираха...

публикувано на 20.08.24 в 12:28