Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава спряно движението по пътя София-Бургас заради взривовете в района на „Петолъчката”

Остава спряно движението по пътя София – Бургас в района на пътен възел „Петолъчката” заради взривовете в склада за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути, които са:
От София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец;

От Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница;
Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Затворен е и пътят Омуртаг – Котел, заради предприетите мерки в района на пътен възел "Петолъчката". Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на републиката.

Тази сутрин около 5.30 часа е регистриран нов взрив в склада край "Петолъчката". Ще бъдат използвани дистанционно управлявани машини, за да се огледа района.

Забранена за влизане остава трикилометровата зона около военните складове близо до петолъчката на територията на Ямболска област. Главният път София – Бургас между "Петолъчката" и с. Лозенец ще остане затворен най–малко и през утрешния ден.

Към настоящия момент няма загинали от тези, които са изведени вече от зоната, в която бяха взривовете. Трима са в неизвестност. Проверява се и системата за човешки ресурси в завода, за да се уточни точно колко са били работниците по време на аварията.

18 са работниците, които са преминали през лечебни заведения в Ямбол и Сливен, от тях седем са оставени на лечение. По информация на Министерството на здравеопазването осем души са приети в болница след взрива.

Девети пациент е постъпил в областната болница в Ямбол. Той е с нараняване на тъпанчето от взривната вълна, настанен е в отделение "УНГ". Така в това отделение вече има двама пациенти. Други трима са в хирургичното отделение на болницата, а още трима – в ортопедичното. Междувременно един пациент от постъпилите досега общо 9 души е бил изписан и в момента хоспитализираните в лечебното заведение на лечение са оставени 8 пациенти.

Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани в село Блатец. Те бяха от село Горно Александрово и бяха настанени в училище "Св. Климент Охридски", където ще им бъдат предоставени дюшеци и одеяла, за да прекарат нощта. Днес специалистите ще решат дали е безопасно да се върнат в селото си.

В складовете е имало стари снаряди и боеприпаси, предназначени за утилизиране.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ГЕРБ искат актуализация на заема за Столичния автотранспорт

Задълженията на транспортните оператори, според доклада на кмета на София Васил Терзиев, са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков ,..

публикувано на 02.10.24 в 17:14

Заради напрежението в Близкия Изток засилват полицейското присъствие в София

Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в София ще бъде засилено полицейското присъствие. Повече полицаи ще има и около сградите на посолствата у нас. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Това е чисто превантивен елемент. Към настоящия момент нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква..

публикувано на 02.10.24 в 14:35

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 13:55
Кметът на София Васил Терзиев

Васил Терзиев: Софиянци няма да имат нужда от винетки за Околовръстното

Няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път в София, заяви столичният кмет Васил Терзиев. В края на миналата седмица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) посочиха, че Столичната община не подписва споразумение с Агенцията за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и това може..

публикувано на 02.10.24 в 12:59

34 деца са пострадали при катастрофи в София само през септември

34 деца са пострадали при пътни инциденти в София и областта през септември. Това сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ. Пред БНР от там допълниха, че през миналия месец са регистрирали 282 пътно-транспортни произшествия. За сравнение през август пътните инциденти са 257, а пострадалите деца – 32. 

публикувано на 02.10.24 в 11:04

Електрически автомобил се запали на бул. "Братя Бъкстон"

Скъп електрически автомобил се е запалил тази сутрин на столичен булевард, съобщават очевидци на пламъците в социалните мрежи. Инцидентът е станал на бул. "Братя Бъкстон", точно срещу столичното 6-то РУ. Екип на столичната пожарна е реагирала много бързо и е потушила огъня. Шофьори съобщават, че заради огнената стихия с "Мерцедес"-а..

публикувано на 02.10.24 в 10:32

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14