Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха тържествено в експлоатация основното трасе от Софийския околовръстен път и моста-естакада над „Бистришко шосе“

Основното трасе от Софийския околовръстен път - Южна дъга и моста-естакада над „Бистришко шосе“ вече е пуснато в експлоатация. Премиерът Бойко Борисов, който откри официално трасето, изрази благодарност към изпълнителя на обекта, който го пуска два месеца и половина предсрочно.

Това е мястото, където може би съм проявил най-силната политическа воля, за да го има днес“, каза Борисов по време на церемонията.  „Тази дъга нямаше шанс да се случи, изнудваха ни мутри, собственици, бензиностанции, автокъщи. Доста пари се дадоха на тези, които ни изнудваха с имотите, спокойно мога да им кажа, че заради тях направихме нов проект и вкарахме локалите под моста и от там спестихме около стотина милиона, оттук насетне продължаваме метрото, което на 30 август ще бъде готово“, добави премиерът.

С откриването на този участък от пътя почти завършваме вътрешния ринг, който ще свързва бул. "Ал. Малинов" с бул. "България"“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС. Тя заяви, че ефектът за софиянци ще бъде много голям, защото от 5 години се говори за вътрешния ринг на южните квартали. Тя посочи, че те са едни от най-гъсто населените и този обект им спестява време. Според нея остава още едно усилие - реконструкция на бул. "Ал. Малинов", което ще се случи едновременно с новото трасе на метрото, което представлява продължението му до Бизнеспарка. За него вече има финансиране и през 2014 г. ще бъде завършено.

Кметът на София отбеляза още, че ефектът от естакадата сега ще се усети, защото средната скорост на превозните средства ще се качи над 70 км в час. На събитието присъстваха още и президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура Лазар Лазаров, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Предсрочното пускане в експлоатация на участъка от южната дъга на Околовръстното шосе на София между Младост и разклона за Симеоново не е за сметка на качеството - гарантира пред Радио София президентът на фирмата-изпълнител на трасето Симеон Пешов.

"Ние можехме и по-рано да го дадем, но поради дъждовете не можехме да полагаме асфалт. Добре, че изгря слънце последните дни. Обикновено гаранцията е 8 години, но съоръжението е с 50 години гаранция, а асфалта е с 10 години“.

Симеон Пешов посочи още, че до 2015 година среднодневният трафик на пътници и товари по новата отсечка на Околовръстното шосе ще се увеличи с над 13 хиляди автомобила.

По изчисленията на агенция „Пътна инфраструктура”, след пускането на новия участък икономическото изражение на спестеното време на пътуващите по този маршрут ще е над 2 млн. евро годишно.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Пътният участък с обща дължина 3,6 км поема локалния трафик на София и транзитния трафик от автомагистралите “Тракия” и “Хемус” в посока Югозападна България и съседните държави. Потокът от пътни превозни средства непрекъснато се увеличава, движението е интензивно, образуват се задръствания в натоварените часове и сега, след завършването на обекта значително ще се улесни трафикът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:43

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят е и празник на столицата, който започна със специално заседание на Столичния общински съвет и приветствие от страна на кмета Васил Терзиев. Минути преди 12 часа пред храма "Света София" започна и церемонията по издигането на знамето на града...

публикувано на 17.09.24 в 13:15

Честит празник, София!

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията..

публикувано на 17.09.24 в 08:12

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и..

публикувано на 17.09.24 в 06:30

Организация на движението заради водосвет по повод Деня на София

Във връзка с тържествения водосвет, който ще се проведе в столицата по повод Деня на София (17 септември), от 20.00 часа на 16.09.2024 г. до приключване на мероприятието на 17.09.2024 г. се въвежда временна организация за движение, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането , както следва:  на..

публикувано на 16.09.24 в 16:02

Започва Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември се провежда традиционната за септември Европейска седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища

Учениците от няколко училища в столицата ще продължат да използват специализираните автобуси У1 и У2 до училище , пуснати в експлоатация предни години. След серия от по-кратки тестови периоди, които потвърдиха нуждата от общинската услуга, проектът ще се реализира и през започващата учебна година. Услугата улеснява родители и деца от над..

публикувано на 16.09.24 в 07:20