Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до края на декември можем да сменим личния си лекар

Всеки здравноосигурен може да смени досегашния си личен лекар и да се регистрира при нов до 31 декември. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. За целта той трябва да закупи или да разпечата от интернет страницата на НЗОК формуляр за смяна - т.нар. регистрационна форма за постоянен избор, който е поместен в секция „Вие питате”. Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреният само вписва своите лични данни във формуляра за смяна.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която пациентът е направил новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната му книжка. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.

Два пъти в годината - през юни и през декември, всички здравноосигурени имат право да сменят избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това - смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателят Георги Господинов получи френския Орден за изкуство и литература

Писателят Георги Господинов получи френския Орден за изкуство и литература. Носителят на международната награда "Букър" за романа си "Времеубежище" стана кавалер на отличието заради заслугите си към френската и световната литература.  Наградата на Господинов връчи посланикът на Франция в София Жоел Мейер.  Ето какво заяви един от най-награждаваните..

публикувано на 23.10.24 в 19:08
Снимки: Станислав Илиев

Всички детски площадки в район "Възраждане" ще бъдат ремонтирани

Цялостни ремонти на всички детски площадки в район "Възраждане" ще бъдат извършени поетапно през следващата година, обещава в социалния си профил кметът Станислав Илиев. Последно в ж.к. „Сердика“ са подменени подове, за да могат децата да играят безопасно. Подменени са летви и дъски на пейките, укрепени и ремонтирани са съоръженията...

публикувано на 23.10.24 в 16:25

От 2025 г. минималната работна заплата става 1077 лв.

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет. Увеличението е със 144 лв., или 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените в Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната. До 15 ноември България трябва да въведе..

публикувано на 23.10.24 в 15:12

Само 200 лв. глоба за водача на колата, забила се в спирка в София

Само с 200 лева глоба ще се размине шофьорът на колата, помела спирка в София. Това каза Комисар Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.  При зрелищната катастрофа на 21 октомври колата "прелетя" през трамвайна спирка на булевард "България". "Водачът е санкциониран за това, че неправилно контролира автомобила, съответно и..

публикувано на 23.10.24 в 14:05
Столичният кмет Васил Терзиев.

Кметът на София: Сензорите за качеството на въздуха не са точни

Общинските станции за измерване качеството на въздуха в София не дават вярна информация , съобщи столичният кметът Васил Терзиев.  По думите му 12 пъти е разминаването в данните на общинските станции, в сравнение с тези на гражданските организации, чиято информация е по-точна. Кметът съобщи, че общината няма собственост върху..

публикувано на 23.10.24 в 13:05

Трима са в "Пирогов" след катастрофа на столичното Околовръстно

6-годишно дете и двама възрастни са транспортирани в "Пирогов" след катастрофа на Околовръстния път на София. Сигналът за инцидента е подаден тази сутрин, в 08:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. В района на разклона за село Лозен са се ударили два леки автомобила.  6-годишно момче, пътувало в едната от колите,..

публикувано на 23.10.24 в 09:50

Бус с над 20 мигранти катастрофира на Околовръстното

Инцидентът е станал днес сутринта минути след 7.00 часа. Микробусът, в който са пътували 27 нелегални мигранти, се е движил по автомагистрала "Тракия". По първоначална информация, превозното средство е било обявено за проследяване още от района на Пазарджик. Преди влизането в София водачът на микробуса е отказал да спре за полицейска..

публикувано на 23.10.24 в 09:20