Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандски експерти: Колоезденето в София трябва да се превърне в практичен вид транспорт

Едно от големите предизвикателства за София е да популяризира и превърне колоезденето в практичен вид транспорт, коментираха за БТА холандските експерти Том Ходефрой и Вим ван дер Вайк, които са в столицата за инициативи на българо-холандския проект "Всички на колело".

Ходефрой е старши съветник в Холандското велосипедно общество, което е публично-частна мрежа, работеща в сферата на градското планиране и мобилността. Ван дер Вайк работи в бизнес отдела на консултативна група за градска мобилност.

Инициативата е с подкрепата на холандското посолство в София, като партньори са организацията "Taofes", Холандското велосипедно общество и сдружението "Велоеволюция". Целта е да се измислят нови идеи за увеличаване броя на велосипедистите и подобряване на инфраструктурата в столицата.

Според холандските експерти един от големите проблеми за колоездачите в София е липсата на свързаност между началната и крайната точка на техния маршрут. Същевременно законовите разпоредби и липсата на пространство на пътя представляват пречки за построяването на подходяща инфраструктура.

Амстердам се е сблъсквал с подобни проблеми в резултат на увеличаващия се брой колоездачи в Холандия от седемдесетте години на миналия век насам. За целта е проведен референдум през деветдесетте, на който гражданите трябваше да решат дали да се въведат ограничения за коли в центъра на града. Мнозинството гласува "за" и това превърна колоезденето в практичен вид транспорт. Днес в Амстердам, колоездачите разполагат с най-удобното пространство на пътя, разказа Ходефрой.

Ван дер Вайк и Ходефрой посочиха кражбите на велосипеди като най-големия проблем за холандските колоездачи. Преди около 15 години средно се крадяха малко под един милион колела годишно, сега тези случаи са сведени до около 500 000, казаха те, като обясниха, че една от ефективните мерки за този напредък е предоставянето на вело-паркинги, където хората могат да заключват велосипедите си. Въпреки това, кражбите на велосипеди продължават да са голям проблем в Холандия, признаха те.

Михаела Райкова от "Велоеволюция" коментира за БТА, че велосипедите стават все по-популярни в София. Според преброяване на колоездачите, извършено през лятото и есента на миналата година, е имало средно по 220 колоездача в пиков час на една от главните софийски велоалеи. Друго развитие в сферата е, че някои големи компании у нас се включват активно в това да насърчават служителите си да използват велосипеди като средство за транспорт. Някои дори безплатно предоставят колела за ползване на служителите си, каза Райкова.

Сдружението "Велоеволюция" поощрява колоезденето в страната, като организира уроци по безопасност на движението в училища и масови карания на колела всеки последен петък на месеца. Според Райкова една от пречките за развитието и подобряването на вело-инфраструктурата в София, е липсата на комуникация между различните звена на общината. Въпреки всичко, местните власти изявяват желание да се работи в тази посока, но опитът липсва.

Според данни на Столичната община по-малко от един процент от софиянци използват редовно велосипеди, но велоентусиастите се борят да променят статистиката с подкрепата на местните власти и помощта на холандски експерти. Целта е България да черпи от холандския опит в тази сфера, и при наличие и желание за бъдещо сътрудничество, градоустройството да стане удобно за велосипедистите. Експертите са единодушни, че пари се харчат за пътна инфраструктура, но въпросът е как да бъдат разпределени: да включват велосипедисти на пътя или да се концентрират главно върху моторните превозни средства.

Райкова, ван дер Вайк и Ходефрой са единодушни, че София трябва да вземе решение дали и как да насърчава колоезденето като вид транспорт. Те казаха, че когато става въпрос за колоездене, хората се делят на четири групи: заклет шофьор, който винаги ще кара кола независимо от алтернативите, любопитен шофьор, който е наясно с другите видове транспорт и би ги пробвал, велосипедисти, които карат колело от време на време, и заклети колоездачи. Според експертите двете средни групи хора представляват интерес, защото биха могли да се убедят и да се присъединят към нарастващия брой колоездачи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33