Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Вашите пътнически права под ръка" започна на Централна автогара София

Снимка: архив, БГНЕС

Статистиката показва, че в момента 66% от европейските граждани не знаят какви права получават при закупуването на пътнически билет. В България със сигурност са повече. Това каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България.

За да има повече информация за пътниците стартира европейска кампания у нас, която започна от днес на Централна автогара в София. Кампанията е инициирана и изцяло финансирана от ЕК и ще продължи 2 години в различни държави от ЕС.
У нас на централната автогара в София при първото събитие от кампанията "Вашите пътнически права под ръка" на Централна автогара има щанд, където се дават информационни материали за правата на пътниците.

Вниманието на пътниците се привлича с 3D визуализация, има викторина с награди. Тази кампания се прави именно заради това, че статистиката показва, че пътниците не познават достатъчно добре своите права. И за пътниците, които да защитават правата си, но и за бизнеса, който да започне да ги спазва стартира кампанията.

Когато правата ни като пътници са нарушени с превоз и търговецът е регистриран извън България в рамките на ЕС, потребителят може да се обърне към Европейския потребителски център. От там ще го насочат, а и винаги може да се обърне към тях за информация. В зависимост от това какъв вид транспорт ползват, той може да се обърне и към агенциите към транспортното министерство. От центъра обаче първо съветват пътниците да се обърнат към превозвач и едва ако получат неадекватен отговор, то тогава да подават жалби.

Поради характера на услугата, която е трансгранична и около 1/3 от всички жалби, които са подадени в европейския потребителски център в България са свързани с трансграничния характер, т.е. пътникът живее в една държава, а търговецът е регистриран в друга. Така около 1/3 от жалбите са свързани с транспорт.

Арсенов разказа,че наскоро са имали случай, който е разрешен, на пътничка, чийто куфар е повреден. Той струвал около 80 евро, но авиокомпанията отказала отговорност и така след издирване се стига до действителния превозвач и са успели да й възстановят парите. Предимно жалбите са повече от авиокомпании, Арсенов обяснява това с факта, че регламентът за тях е по-отдавна и се познава по – добре, а правата на пътниците с автобус са от 1 март тази година и все още не са достатъчно добре промотирани.

До 15.00 часа днес и вие можете да научите повече за правата си по време на път, включително право на безплатна помощ при пътуване и компенсации при закъснение на автобуса или отмяна на пътуването от страна на превозвача. А в рамките на кампанията по летищата, пристанищата, авто и жп гарите из цяла Европа ще бъдат разпространени атрактивни информационни постери и листовки, които ще поощряват европейските граждани да знаят и търсят своите права, когато пътува по вътрешни или международни маршрути на територията на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва реновиране на пътната маркировка и пешеходните пътеки в София

Започва обновяване на пътна маркировка и пешеходни пътеки в София. Столичната община завишава значително изискванията към изпълнителите на дейността . "Приоритетно дейностите по обновяване започват с пешеходните пътеки до детските градини и училищата, които искаме да възстановим по-скоро. Паралелно с тях ще се изпълнява маркировка на..

публикувано на 22.08.24 в 12:03
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Управителят на БНБ отказа да оглави служебен..

публикувано на 22.08.24 в 10:30

Аптекар в София е намушкан с нож, нападателят е заловен

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на бул. "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В момента..

публикувано на 21.08.24 в 18:45

Изложба в Националната галерия в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полтава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на..

публикувано на 21.08.24 в 15:44
Стопкадър от срещата

Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър. Ние..

публикувано на 21.08.24 в 12:47

Временно спират водата в ж.к. "Връбница" 1

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи в ж.к. "Връбница" 1, на 21 август 2024 г. ще бъде спряно водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. "Свети Мина" от бул. "Ломско шосе" до ул. "Лютиче". Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа "Софийска вода" ще осигурени алтернативно..

публикувано на 21.08.24 в 09:06
Изглед с дрон над ремонта на ул. „Опълченска“ в частта от бул. „Сливница“ до ул. „Цар Симеон“

Защо ремонтът на ул. "Опълченска" е толкова важен, според Столичната община

Ако ремонтът на ул. "Опълченска" не бъде реализиран, това ще провали довършването на градския ринг , което е критично важно за ефективното движение в София. В резултат на това, градът ще продължи да страда от сериозни задръствания, особено в централната градска част. Това се посочва в позиция на Столичната община, изпратена до БТА във връзка с..

публикувано на 20.08.24 в 17:37