Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.
За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.
Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.
Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.
След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.
„ Градината на доброто “ е не просто документален филм с благотворителна цел. Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор) ни разказват историята: "Филмът е за Милена Боева. Тя прави тази градина " Вдъхновение " в Божурище и създава 15 работни места за младежи в неравностойно положение. Работата им помага да бъдат самостоятелни. В тази..
Тодор Адамски, основател на групата "Феникс" за промоцията на албума им "Ритуал" с участието на група "Графит": "Ние сме доста древна ъндърграунд група още от 1984, в 2012 се събрахме отново с променени членове и скромна дискография. Към момента сме петима. В заглавната песен тази вечер доктор по българска филология участва с кавал. Вкарали сме..
Започва Менар филм фест със специално събитие – поканата е от Здравко Григоров: "До 30 януари продължава фестивалът. Съботната вечер е много интензивна - паралелно са 4 много силни филма (подробности в звуковия файл). Тази година разширяваме границите със Саудиска Арабия. В неделя следобед заедно с инициативата "Храна за размисъл" ще се опитаме да..
Започва кандидатстването за осмите годишни награди „Employer Branding awards” – подробности от Надя Маринова, главен редактор на B2B media, организатори на събитието: "Това са награди за успешно изграждане на работодателския бранд. Има какво да се покаже заради технологичния напредък, успяваме да уловим тези, които ги прилагат и да ги покажем. Имаме..
Коментатори във "Форум" тази седмица са политологът доц. Иво Инджов и макроикономистът, експерт в сферата на икономиката на здравеопазването Аркади Шарков. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обобщиха всички коментирани през седмицата теми: - 2025 - започва ерата на ново поколение в годината на технологиите, изкуственият интелект и новата реалност..
На 18 януари 2025 г., за 14-и път Боровец ще отбележи Световния ден на снега. Тази година концесионерът "Бороспорт" ще зарадва най-малките любители на ските с дневна лифт карта от един лев за деца от 7 до 13 години и с безплатни едночасови уроци за начинаещи по ски и сноуборд, каза пред Радио София изпълнителният директор на "Бороспорт“ Василия..
До 18 януари 2025 г. София е домакин на серия от събития, посветени на внедряването на иновативния подход на италианския град Реджо Емилия в ранното детско образование в България. Град Реджо Емилия, познат по света със своя уникален образователен модел, поставя децата в центъра на процеса на учене, акцентирайки върху тяхната креативност,..