Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Flair bartending - професия или изкуство

Flair bartending е една вдъхновяваща професия, изкуство, набиращо все по-голяма популярност. Това всъщност е едно надграждане на професията на обикновения барман, където освен задължителните - перфектна напитка и правилен сервиз, важен елемент е забавлението на гостите.

Думата "Flair"  буквално преведена от английски език означава усет, нюх, способност, а дори и дарба. Може да се каже, че в днешно време няма барман, който да е започнал да работи зад бар и да не се е "запалил" по флеъра.

Приготвянето на коктейли определено е най-ефектната част от работата на бармана. Класически или новаторски, коктейлите никога не престават да бъдат актуални. С популяризирането на коктейлите обаче се променя и самата професия.

Флеър стилът съществува поне от 150 години. Известно е, че е бил познат на барманите в Северна Америка още в средата на XVIII век. Технически погледнато, той включва редица движения - подхвърляне, въртене, балансиране, хващане на бутилки, напитки и бармански аксесоари в акробатичен стил, докато се приготвят коктейлите, при това без да се разлее и капка извън чашата.

Във флеър барманството има няколко стила. Това, което се случва ежедневно в баровете, се нарича working flair, или работен флеър. Това е стил на работа в реална работна среда, който има за цел атрактивното приготвяне на питието, без обаче да се забавя обслужването на клиента. Независимо какъв стил практикува барманът, негова първа и основна цел е доброто обслужване и продажбите, така че той не може да си позволи дълги изпълнения, които карат клиента да чака. За тази цел съществува exhibition flair, или показният флеър. Той е предназначен за забавления и състезания и обикновено включва по-дълги хореографски изпълнения.

Показният флеър обикновено изисква и по-специална подготовка. Това е стил, който не се практикува при ежедневни бармански смени. Но все пак непрекъснато нараства числото на флеър баровете из целия свят, където exhibition flair-ът е неразделна част от работата. Често в него се включват повече от 4, 5, 6, дори 7 бутилки, шейкъри и сложни движения, дори когато не се приготвя напитка.

Тайната на флеъра се крие в упоритите упражнения, ловкост и усет към законите на физиката - точна преценка на центробежните и центростремителните сили. Например, за да се получат тези атрактивни номера, в бутилката трябва да има не повече от 1/3 от съдържанието й. В противен случай шансът бутилката да се изплъзне и строши на пода е голям.

Повече за Flair bartending разказава Яна Спиридонова - чуйте нейния репортаж.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 70 души в напреднала възраст се включиха в турнир по "ходещ футбол"

Над 70 души в напреднала възраст взеха участие и се забавляваха в турнира по "ходещ футбол", организиран от Българския футболен съюз с подкрепата на Столичната община. Клубове от сдружение „Федерация спорт, здраве и активно дълголетие“ показаха, че за спорта няма граници, а най-възрастният участник бе на 93 години. С отбори участваха спортните клубове..

публикувано на 05.02.25 в 13:18

Керамикът Иван Кънчев: За мен инстинктът е по-голям от разума

Керамикът Иван Кънчев беше удостоен с международната награда "Артист на годината 2025“ в италианския град Флоренция. Той беше отличен с престижната награда на церемония в Palazzo Pucci, на 25 януари 2025 г., в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството. Международната награда "Артист на годината 2025" е насочена към..

публикувано на 05.02.25 в 12:23
Темз Арабаджиева

"Анн от острова" - трета книга от поредицата за Анн Шърли

На българския книжен пазар вече може да бъде намерена третата част от най-четения детски канадски роман - поредицата за Анн Шърли от Луси Монтгомъри - “Анн от Острова”. Историята започва с “Анн от фермата Грийн Гейбълс”, продължава в книгата “Анн от Авонлий” и сега продължава с книгата “Анн от Острова”. “Когато Луси Монтгомъри е присала тази история със..

публикувано на 05.02.25 в 12:16

Млад артист образова децата за човешката анатомия чрез компютърни платки

Работилниците “Хомо техникус”, ”Хомо диджиталс” и “Хомо техникус срещу хомосапиенс” запознават по вълнуващ начин деца от малки населени места с човешката анатомия.  Цветелина (Лина) Тонева е съвременен артист, създаващ визуални и дигитални изкуства. В нейните проекти, тя изследва технологиите, човека и тяхното взаимодействие. Магистър е по..

публикувано на 05.02.25 в 11:39

Кой носи отговорност при ПТП, в което участва каруца с животинска тяга?

През 2024 г. са регистрирани четири пътнотранспортни произшествия с участието на каруци, като всички са с материални щети, сочи статистиката на отдел "Пътна полиция“ – СДВР. От там не разполагат с информация за броя конфискувани каруци. Пред Радио София Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи коментира, че е трудно да..

публикувано на 05.02.25 в 09:49

Значителна облачност, с температура в София около 4°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, като временни разкъсвания ще има преди обяд над Западна България. На отделни места в Източна България и планинските райони ще превали съвсем слаб сняг, съобщиха от НИМХ. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Преобладаващите минимални температури ще..

публикувано на 05.02.25 в 07:35

"Форум", 04.02.25: Да говориш за еврото или да убеждаваш "За" еврото

Седмицата на "Форум" продължава с мненията на актуалните коментатори по следните теми: Правителство и опозиция – твърди различия и плаващи мнозинств а. Сформирането на редовния кабинет се прие от хората с въздишка и резерви и закономерно не се ползва с традиционния гратисен толеранс. На фона на протести в страни на Балканите, у нас – плахи и..

публикувано на 04.02.25 в 18:45