Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любовните супи на мадам Помпадур

Снимка: Уикипедия

Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.

Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.

През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.

Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия  в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.

Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а  нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова  въвежда модата на високите токчета. Луи XV  ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.

Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.

Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”

„Горещо сърце”

Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.

Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се по следния начин:

Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.

Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.

През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.

запържва до златисто. 

„Тайната на любовта”

Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.

За да я приготвите са ви необходими -  500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен  от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче  и канела.

Приготвяне:

Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате  с вряла вода и варите 40  минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.

Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци  ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.

Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и  добавяте лъжичка сметана.

Крем супа с моркови и шампанско

Необходими Продукти

·  моркови - 1 и ½ кг

·  шампанско- 8 с.л.

·  сметана- 250 г

·  пилешки бульон- 500 мл

·  черен пипер - ½ ч.л.

·  сол- 2 щипки

·  магданоз - 8 стръка

Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.

Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.

Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Писателят Георги Геров

Съвършенството не е крайна спирка

Една книга има толкова послания, колкото читатели има, казва писателят Георги Б. Геров и допълва, че за него вътрешният свят винаги е бил по-интересен и той се опитва да постави акцент върху това.  Отвъд спирка „Съвършена“ е първият роман на родения в Шумен писател, публикуван в края на миналата година от издателство „Жанет 45“. Писателят пише..

публикувано на 27.01.25 в 13:10

Ученици картографират България

Във връзка със 140-ата годишнина от Съединението на България, фондация "Активна историческа карта" организира състезание за ученици на тема: "Начертай карта на България". Право на участие има всеки ученик от 1-ви до 12-и клас от българско училище (може и от чужбина). Крайният срок е удължен до 7 март, съобщи пред БНР-Радио София Николай..

публикувано на 27.01.25 в 12:32

Нощният транспорт в София може да се върне, когато има достатъчно шофьори

Въпросът за нощния градски транспорт сякаш се подвига, за да се загърбят други важни, ключови теми в София – мръсния въздух, задръстванията, детските градини. Не става въпрос дали общественият транспорт на столицата е на печалба или не, но има съществен недостиг на шофьори в автотранспорта – близо 200 души. Работещите са натрупали труд 2-3..

публикувано на 27.01.25 в 11:38

В столичния район "Сердика" приемат опасни отпадъци на 28 януари

На 28 януари (вторник), в район "Сердика" жителите на София могат да предадат събраните от домакинствата опасни отпадъци. Мобилният пункт ще бъде разположен на две места: - от 10.00 до 12.00 ч. на бул. "Княгиня Мария-Луиза", при районната администрация "Сердика" - от 13.00 до 15.00 ч. в кв. "Орландовци", на ул. "Железопътна", до читалището. От..

публикувано на 27.01.25 в 11:29

На 27 януари отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста

На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. Датата е обявена през 2005 г. от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. След приемането на тази..

публикувано на 27.01.25 в 11:02
Момент от реставрацията на къщата музей на Райна Княгиня

Реставрираха къщата музей на Райна Княгиня в София

Реставрацията и консервацията на сградата, в която е живяла Райна Попгеоргиева, известна още като Райна Княгиня, в столичния район „Сердика“, приключи. Къщата, която е паметник на културата от местно значение, вече е ремонтирана, като са запазени всички автентични елементи на Райна, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг за..

публикувано на 27.01.25 в 10:35

Кметът ще върне за преразглеждане решението за спиране на нощния транспорт в София

След решение на Столичния общински съвет (СОС) две от нощните автобусни линии в София бяха спрени, а останалите две работят само в петък и събота . Според Димитър Петров, столичен общински съветник от "Продължаваме промяната-Демократична България", до решението се е стигнало заради ангажираността на 9 шофьори в нощните линии, а няма..

публикувано на 27.01.25 в 10:08