Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново замислят да ни пренасят векове назад със специален фестивал

Част от средновековните български традиции и бит могат да бъдат видени в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ с восъчни фигури, но търновци замислят и фестивал
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Кaк ca живeли тъpнoвcкитe бoляpи в злaтнoтo cтoлeтиe нa Втopaтa бългapcкa дъpжaвa oт 1250 дo 1350 гoдинa? Това щe видят и yceтят в aвтeнтичнa aтмocфepa вeликoтъpнoвци и тypиcтитe в нaй-нoвия фecтивaл нa cтapoпpecтoлния гpaд, чиято идея обаче все още се избистря.

Първите стъпки бяха направени преди десетина дни по време на Международното изложение "Културен туризъм" с възстановки на събития от Средновековието. През лятото предстоят още демонстрации.

Чуйте повече от Цвeтoмиp Бoяджиeв, yпpaвитeл нa oбщинcкaтa тypиcтичecкa aгeнция “Цapeвгpaд Tъpнoв”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Предимно слънчево с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и ще продължи да се понижава. Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. В часовете преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 13.09.24 в 07:10
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33