Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петровденската трапеза с "Бял мъж"

2
Баба Радка и баба Надка
Има един специалитет, типичен за Петровден, и разпространен само на няколко места в България. Своята оригиналност в приготвянето му обаче и днес придават жените от троянското село Голяма Желязна. Специалитетът е известен като "Бял мъж".

Ако има нещо особено специфично в „Белия мъж“ от Голяма Желязна, то е, че специалитетът трябва да се приготвя само от мъже, понеже изисква мъжка сила. Но баба Радка и баба Надка твърдят, че са мъжки жени и затова правят "Бял мъж".

По традиция, "Бял мъж" се прави на Петровден, при това на бачията - определено място в планината, в близост до селото, където хората отглеждат заедно своите овце. В стари времена те отивали на кошарите и издоявали овцете. От прясното мляко сирили и приготвяли ястието. Тогава за овчарите то е било като мезе към ракията.

Днес "Бял мъж" за едни си остава идеално предястие или мезе, а за други - основно ядене, за трети е десерт.

Ако и вие искате на опитате оригинален "Бял мъж" трябва да отидете в Голяма Желязна и да потърсите баба Радка и баба Надка. Голяма Желязна е живописно селце в Троянския Балкан, на 32 километра от Троян.

Чуйте повече подробности от репортажа на Красимир Мартинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазителите на градския дух в изложбата "Занаятчиите на София"

От 21 ноември до 5 декември 2024 г. в емблематичните за София Централни хали, се открива петата от поредицата изложби "Невидима София". Последната изложба от цикъла е посветена на "Занаятчиите на София". Организатор е медията за изкуство и култура "Програмата", които целят да покажат хората, които пазят духа на града, вдъхвайки живот на традициите...

публикувано на 20.11.24 в 12:03
Павел Вежинов

В Столичната библиотека отбелязваме 110 г. от рождението на Павел Вежинов

На 9 ноември се навършиха 110 години от рождението на българския белетрист,  публицист, журналист и сценарист Павел Вежинов, създал едни от най-ярките модерни творби в българската литература от втората половина на миналия век, актуални и днес, когато са изминали малко над 40 години от смъртта му. Той е един от най-продуктивните превеждани,..

публикувано на 20.11.24 в 11:30

Нивата на мръсен въздух през зимните месеци в София отчитат спад, но недостатъчно

Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..

публикувано на 20.11.24 в 10:56

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05