Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на винетките сигурно ще се покачат

Лиляна Павлова

Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да се увеличат инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на таксата за ползване, заяви тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й вече пет години цената на винетките не е повишавана, а приходите от тях трудно стигат за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Павлова заяви, че вероятно в началото на 2018 година у нас ще се въведе и системата за така наречените тол такси, които заплащат единствено тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Тогава и винетките ще станат електронни.

Павлова изрази също така надежда, че до 2023 година да бъде готова цялата магистрала от София до Кулата, тъй като това е крайният ни срок. В момента в експлоатация са пуснати участъците от Сандански до с. Кулата и от края на АМ "Люлин" до Дупница. Регионалният министър отбеляза, че вече са сключени два договора с изпълнители и остават 15-те километра през Кресненското дефиле, срокът на проектанта е до края на годината. Най-късно през 2017 година трябва да имам избран изпълнител и да започне работата по тази отсечка. "Възможно е и до 2020 година да имаме изцяло завършена магистрала от София до Кулата", каза още Лиляна Павлова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

ПП-ДБ-Спаси София: Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София

Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София, заявиха от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" в Столичния общински съвет, които направиха отчет за свършеното за транспорта в столицата. Общинските съветници заявиха още, че ще направят необходимото, за да може в средата на мандата да започне..

публикувано на 20.09.24 в 15:59

Осигуряват безопасен достъп на живеещите на ул. "Опълченска" по време на ремонта

Живеещите на столичната улица "Опълченска“ вече ще имат безопасен достъп по време на целия ремонт на пътните платна. В 200-метровия участък е изградена настилка, по която да преминават хората, днес ще бъдат монтирани 20 лампи, които ще осигурят необходимата осветеност, стана ясно след проверка на зам.-кмета по строителството Иван Василев.  След..

публикувано на 20.09.24 в 10:56

Акция за почистване на район край язовир "Искър"

В събота, 21 септември, паралелно с ветроходно събитие на язовир "Искър" ще се проведе екологична акция по почистване на район в околността. Участниците в спортното събитие ще почистват рано сутринта , а събирането на доброволците е планирано за 10.00 часа в южния край на язовира, на "Будното око". " Посрещаме топ екипажи от различни..

публикувано на 20.09.24 в 08:06

ЦСКА София избра изпълнител за строежа на новия си стадион

Главболгарстрой ще извърши реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщиха от ЦСКА София. "Червените" обявиха, че са подписали договор с една от водещите строителни компании, която трябва да извърши основната част от строежа на новия стадион за около една година. Според плановете стадионът с обновена паркова среда трябва да бъде изцяло завършен..

публикувано на 19.09.24 в 16:25

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 14:14
Министърът на образованието Галин Цоков

Тестват с електронни устройства уменията на деветокласниците по природни науки

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 13:05

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 08:13