Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлоцентралата на НДК - пространство за съвременно изкуство

На 19 септември от 16:30 ч. в сградата на бившата Топлоцентрала на НДК ще бъде представен проектът „Пространство през промяна“. Той засяга бъдещото на Топлоцентралата, разположена в Южния парк, в частта между булевардите България, Черни връх, Арсеналски и Петко Каравелов.

Днес там има две отделни, полуразрушени, просторни помещения, дупки, счупени стъкла и мръсотия. Мястото има шанс да се превърне в първото голямо пространство за независими съвременни изкуства в града. През последната година няколко творчески организации обединиха усилия, за да може пространството да бъде припознато като потенциална основа за център за съвременни изкуства.

На 19 септември всички те ще изложат резултата от работата си дотук и ще представят три експертни модела за бъдещото развитие на творческото пространство.

Чуйте повече за тези проекти от разговора на Мариана Гомилева с председателя на Асоциацията за свободен театър – Веселин Димов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакторът Антон Биров

"Инстамозък" - как пристрастяването към дигиталните технолгии влияе на здравето ни

Живеем в един непознат свят, който изобщо не прилича на онзи, за който сме създадени. Мозъкът ни вижда опасности навсякъде, лесно се стресира и разсейва и не умее да върши няколко неща едновременно, въпреки че живеем в дигитален свят.  Това е темата в книгата “Инстамозък” на водещия експерт Андерш Хансен .         Авторът говори за различните начини,..

публикувано на 11.10.24 в 13:24

Микрофестивалът Инфундибулум обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд

На 12 октомври от 16 ч. в района на подлеза до Автогара Габрово започва вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. Цялата програма е..

публикувано на 11.10.24 в 12:39

Иззеха нелегално продавани стоки от магазин в Перник

Нелегално продавани стоки са открити и иззети от търговски обект в Перник, съобщиха от ОДМВР. Полицаите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" проверили магазин в центъра на областния град.  Намерени и иззети са около 240 артикула - предимно дрехи от известни търговски марки, продавани без съгласите на притежателя на изключителното..

публикувано на 11.10.24 в 12:21
Цигуларят Ясен Тодоров

Ясен Тодоров - цигуларят, който фотографира, докато пилотира самолет

Проф. Ясен Тодоров e цигулар, който се увлича професионално по фотографията и обича да пилотира собствения си самолет, като го прави напълно легално, защото има лиценз за пилот-инструктор и има над 5000 летателни часа . Иначе той е от 21 години професор по цигулка в държавния университет в Сан Франциско, САЩ. Работата му като преподавател не го..

публикувано на 11.10.24 в 11:47
Росица Гецова и Калина Димитрова

“Поглед - екология и технологии” - за изкуството, което прави видими екологичните проблеми

Проектът “Поглед - екология и технологии” е създаден като платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологични проблеми посредством експериментиране с нови материали и технологии. Проектът подкрепя създаването на художествени творби с иновативни технологични средства, както и изследването и..

публикувано на 11.10.24 в 10:52

Запазва се интересът към специалностите в Академията на МВР

Кандидат-студентската кампания в Академията на МВР обикновено започва през юни и включва няколко компонента под формата на изпити, които трябва да покрият кандидатите. През тази година около 7 души се борят за едно място в Академията. “Това е едно традиционно равнище, които поддържаме и е свързано с големия интерес, който има към полицейската професия и..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Доброволци почистват район "Оборище" в събота

На 12 октомври доброволци ще почистват район „Оборище“. Това е първото от серия почиствания "Чиста работа!", организирано от млади лидери, посланици на Европейския пакт за климата. Целта е да се спре нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и мотивирането на местните жители да пазят чистота, както и да се грижат за обкръжаващите ги пространства...

публикувано на 11.10.24 в 09:35