В четвъртия курс „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ на Училища за готвене на За Земята ще научим как бобовите като пълноценна и здравословна алтернатива на месото могат да ни помогнат да намалим съществено екологичния си отпечатък. Има и още една причина да посветим цял курс на тях - 2016-та е обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.
Природата е създала много по-приемлива алтернатива от месото на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са основателни причини да предпочетем тази храна пред месото. Заедно с нашите лектори от За Земята и Slow Food България ще се запознаем с хранителните ползи от бобовите, ще научим повече и за разнообразието на тези култури в страната и по светa, и не на последно място защо тази храна има почти пренебрежително въздействие върху околната среда.Михаела Белорешка, която е гост-готвач, ще сподели с участниците на курса полезни съвети за по-бързи или бавни разнообразни бобови ястия.
Основната причина за промените в климата е натрупването на парникови газове в атмосферата. Увеличената им концентрация води до повишаване на температурите на планетата. Интензивното животновъдство е втория най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При храносмилането на повечето преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако животновъдството не се беше превърнало в огромен бизнес, който изцяло промени начина на хранене в т.нар. развит свят.
Въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехрана на голяма част от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно в малки и семейни стопанства.
Курсът „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ ще се проведе на 23 февруари от 19:00 до 22.00 часа на ул. "Кораб планина" 8.
Днес ще преобладава слънчево време, около и след обяд с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в Северна България и планините, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Повече по количество ще са валежите в Централна Северна България. Вятърът ще остане предимно от североизток, ще е умерен, в района..
С гостите тази седмица Гергана Костадинова – пиар, директор на агенция „Right Direction”, и Димитър Кръчмаров – продуцент, сценарист, част от екипа на спортната страница „Топка е“, водещият на коментарното предаване "Форум" Лъчезар Христов се обсъдиха следните теми: Пощите като магазини и бойкотите на хранителните вериги; "За“ и "против“..
В рамките на Скрининговата кампания за ранно откриване на рак на маточната шийка, която се реализира в последните три месеца на 2024 г., са прегледани близо 16 600 жени от цялата страна, съобщава БГНЕС. В обхвата на скрининга бяха включени здравноосигурени и здравнонеосигурени жени на възраст 20-29 г. и 40-49 г., както и здравнонеосигурени жени на възраст..
На 2 май, първо в София, започват безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи. За тях е необходимо предварително записване, а благодарение на тях могат да се установят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Прегледите са част от кампания “За живот без тютюнев дим“. “Кампанията стартира през 2005..
В УНСС беше представена първата по рода си "Национална карта на интелектуалната собственост в Република България". Изследването включва 23 показателя, свързани с обекти на интелектуална собственост. Чрез реализирано широко сътрудничество между държавни институции, местната власт и УНСС, с участието на 31 учени и 265 общини, бяха събрани и анализирани..
В Международния ден на джаза – 30 април, в предаването "Радиокафе“ гостува пианистът Константин Костов. В живота му, джазът навлиза, когато е 13-годишен и току-що е постъпил в Музикалното училище в Плевен. По-късно учи джаз пиано при проф. Юлия Ценова в НМА "Проф. Панчо Владигеров". "В Музикалното училище се запознахме няколко приятелчета и..
В предаването “Добър вечер, София“ ни гостува Floralyn – момичето, което пее, свири на арфа и гадае чрез звездите. Тя ни представи своя дебютен албум “ FIRE: Phoenix“ (Огън: феникс) , който съдържа цели 12 песни. Интересната и различна музика, която създава Floralyn, звучи и от нейната арфа. “Във “FIRE: Phoenix“ има песни, които съм..