Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 хиляди служители в България се възползват от ваучери за храна

Синдикалните организации у нас са на мнение, че системата на използването на ваучерите за храна трябва да продължи да се развива в нашата страна. Това обявиха техни представители днес на кръгла маса „Бъдеще на ваучерното хранене на работниците и служителите“. Системата действа в нашата страна от 1997-ма година, като в момента тя трябва да продължи развитието си, защото ваучерите за храна включват по-голяма свобода за фирмите, които оперират в този бранш. Ваучерите за храна са един вид социална придобивка, с която работодателите могат да бъдат по-привлекателни за служителите. В момента в България 400 хиляди служители се възползват от своите ваучери.

По време на форума президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че властите у нас от 1997-ма година до сега винаги са се съпротивлявали срещу въвеждането и развитието на системата с ваучерите за храна, а в момента отново сме на пореден етап от нейното развитие.

Френският посланик Ксавие дьо Кабан, който също присъства на форума, подчерта, че френски и български фирми имат интерес да се развиват на пазара, свързан с ваучерите за храна. Той обясни, че след среща със социални партньори и работодатели е разбрал колко е важна тази система за българските предприятия, защото така те имат инструмент за добавка към възнаграждението.

Габриела Колева от Асоциацията на операторите за ваучери за храна обясни, че Системата генерира много непреки приходи за държавата и във всяка страна, където е въведена, е доказала своята ползотворност. По думите и, тази система е възникнала преди около 50 години във Франция, като работи в повече от 40 страни по света.

Според участниците на форума, квотният механизъм, по който работи системата, е наложен от държавата лимит и се определя от бюджета на страната. Според тях трябва да няма такъв лимит, а опитът на други страни сочи, че отварянето на ваучерната система няма да наруши баланса в бюджета, а всъщност генерира много непреки приходи. За постепенното отпадане на квотната система се обявиха и от КНСБ.

Чуйте повече по темата от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16