Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невро-лингвистично програмиране - път за вътрешна и външна промяна

Снимка: http://www.collective-evolution.com

Всички познаваме успели хора, които се радват на висок престиж в професията, обществено доверие, социално признание и лично благополучие. Често се питаме как става това. Можем ли и ние да бъдем толкова добри, колкото тях? 

Невро-лингвистичното програмиране дава не само отговорите, но и предоставя техники и инструменти за изследване на собственото ни поведение и поведението на другите. Помага ни да осъзнаем към какво се стремим и да открием успешни житейски модели. Невро-лингвистично програмиране е система за промяна на житейското поведение чрез набор от принципи, поведенчески похвати и техники.

Без доверие не можем да правим успешен бизнес, ако не се доверяваме на своите партньори, колеги, подчинени, висшестоящи. Затова е от изключително значение да знаем на кого можем да се доверим, и на кого не. Но признаци, директно указващи, че човек лъже, не съществуват. Все пак комбинации от  изменението на определен брой поведенчески параметри могат да ни разкрият истината, обяснява експертът от Института по невро-лингвистично програмиране Ангел Лазаров, но преди да ни каже кои са те, оборва един мит:

Като треньор по успешно поведение Лазаров коментира една особена категория хора - вечно мрънкащите и недоволни - тези, които винаги са жертва и  винаги се опитват да прехвърлят вината на другите. Според него трудно ще промените каквото и да било, ако бездействате или, както е казал Махатма Ганди, ако променим себе си и нашия свят ще се промени:

Променяйки начина си на мислене, ще променим и чувствата си, и действията си, а по този начин и света около нас ще стане друг. Как се чувстваме и как реагираме на нещата зависи  само и единствено от нас. След като  осъзнаем това, животът ни автоматично ще стане далеч по-лесен и по-приятен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици се състезават в скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на Шипка

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на..

публикувано на 23.08.24 в 09:31

5 ъндърграунд групи и трима художници участват в "Чайки фест-2"

Второто издание на Варненският фестивал с типично морското име „Чайки“ ще се проведе тази събота – 24 август в парк „Аспарухово“ от 18:30 , казаха пред БНР-Радио София организаторите на събитието. Входът е свободен. И отправиха покана, особено към почитателите на ъндърграунд рок музиката - метъл, индъстриъл, пънк, рап, ска. "Даваме..

публикувано на 23.08.24 в 08:49
– Мамо, искам сладоле-ед!

В София - приятно горещо, до 31°

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места, главно в планинските и източните райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, за София - около 31° . По Черноморието ще бъде..

публикувано на 23.08.24 в 07:20

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59