Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трудовите отношения в бъдеще време

Снимка: архив

Как се променя пазарът на труда с оглед на все по-голямата автоматизация на работния процес и какви са новите изискания, които трудещите се, израснали в дигитална среда имат?

Отговорите потърсихме заедно с Лидия Шулева от българската търговско-промишлена палата и Милена Драгийска, част от мениджмънта на голяма верига хранителни магазини.

Тази година на икономическия форум в Давос беше представено едно представително международно изследване "Революция на работното място", което каза, че апокалипсисът по отношение на работните места се отлага в смисъл, че независимо, че много работни места ще бъдат заменени от машини и дигитализация, ще се създаде необходимост от нови работни места и професии и нетната величина е в полза на увеличаване на работните места.

Това коментира в ефира на Радио София Лидия Шулева. В същото време една друга световна статистика казва, че за последните 10 години само един от четирима работещи работи на трудов договор, а останалите - в алтернативни форми като самонаемане, дистанционна работа, споделена икономика, фрийланс, допълни още тя. Голямата пропаст между поколенията в момента е едно от основните предизвикателства в тази посока.

Какво търси новото поколение работещи, израснали в дигитална среда, попитахме и Милена Драгийска. Това ново поколение може да помогне на всеки от нас да се отвори към света и да спрем да мислим догматично. Това ново поколение е много по-свободно и с много по-високо самочувствие. Това са много взискателни в добрия смисъл на думата хора, които задават често въпроса "Защо?". И ако не сме готови да говорим съдържателно, това не работи. Едно от основните неща е откритостта. Също така те много държат на баланса между работа и личен живот. Което не значи, че не им се работи.  Тук става дума за едно напасване един към друг, което дори не е ново. Дупката между поколенията я е имало и досега, просто с помощта на дигиталното и технологичното задачата за работодателите става по-трудна.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16